Efter att polisen fått in tips och bedrivit både inre och yttre spaning om misstänkt narkotikahantering i den aktuella bostaden i Norsjöbyn slog polisen till den 27 mars 2014.
Stod och skottade snö
Fyra poliser från Skellefteå åkte till byn för att utföra en husrannsakan.
När polisen kom till huset stod en 30-årig man på infarten och skottade snö. En av poliserna frågade om mannen ”Hade något i huset som man inte får ha”.
– Eftersom jag röker cannabis så har jag lite cannabis i huset, blev svaret.
”Avancerad cannabisodling”
Så här beskrev en av poliserna vad som fanns i huset:
”I ett tillslutet rum på nedervåningen hittade vi omgående en avancerad cannabisodling. Fönstren var förbyggda för att förhindra insyn, ett fläktsystem var monterat och speciella lampor samt skärmväggar var monterade för att ge växterna mycket ljus och värme. En kontrollräkning visade att det var 59 stora cannabisplantor.”
Och vidare:
”På övervåningen fanns det spår efter en tidigare cannabisodling, krukor var ihopställda i ett hörn och stjälkarna var avklippta. Cirka 70 plantor hade skördats. I ett annat rum fanns en madrass, bredvid låg en pannlampa och en bok om cannabis.”
Både männen greps av polis
Den 30-årige mannen greps misstänkt för att vara ansvarig för cannabisodlingen. En 25-årig kamrat som bodde i huset greps kort därefter misstänkt för delaktighet i cannabistillverkningen.
De två männen satt anhållna en kortare tid men ingen av dem begärdes häktade.
Den 28 oktober 2014 väckte åklagare Anders Norberg åtal för narkotikabrott:
”De har tillsammans och i samförstånd från okänd tidpunkt fram till den 27 mars 2014 olovligen framställt och innehaft 514 gram cannabis vilket varit avsett för missbruk.”
Men då började problemen att få till en rättegång.
Tio försök till rättegång
Trots att förhandlingen varit utsatt upprepade gånger så har rättegången ännu inte genomförts.
Tio gånger har det funnits en planerad förhandlingsdag. Flera gånger har parterna varit på plats i rättssalen, men då har förhandlingen fått ställas in.
Orsaken: problem att få männen delgivna eller att någon av dem helt enkelt uteblivit. Inledningsvis fanns bara antingen den ena eller den andra åtalade på plats. Men åklagarkravet har varit detsamma: båda måste finnas i rättssalen.
Häktades i sin utevaro
Åklagare Anders Norberg tröttnade i våras och begärde att männen skulle häktas i sin utevaro. Det blev också tingsrättens beslut den 3 maj i år.
30-åringens advokat Jan Jonsson påpekade vid förhandlingen:
– Min klients inställning har hela tiden varit att han ska komma till förhandlingen och att han har inställt sig flera gånger tidigare. Det saknas således grund för häktning.
För ett par veckor sedan hittade polisen 25-åringen i Nyköping. Vid häktningsförhandlingen beslutade tingsrätten att mannen visserligen inte behövde sitta häktad men det utfärdades reseförbud och anmälningsplikt till polisen varje vecka.
Då fanns 25-åringen med
Eftersom 25-åringen nu var hittad gjordes häromdagen ett nytt försök i Skellefteå tingsrätt.
Då medverkade 25-åringen via videolänk från Nyköping. Advokaterna Urban Rönnblom (25-åringens advokat) och 30-åringens advokat Jan Jonsson fanns på plats i rättssalen i Skellefteå, likaså åklagare Magnus Öhrn.
Men eftersom 30-åringen, som fortfarande är häktad i sin utevaro, inte medverkade ansåg åklagaren att förhandlingen inte kunde genomföras.
Det här kostar tid och pengar. Kan ni inte hålla rättegången utifrån vad 30-åringen sagt i polisförhör?
– Det har förekommit lite olika uppgifter i de olika förhören. Därför måste de två männen vara på plats och höras mot varandra i rättssalen, svarar Magnus Öhrn.