Hovrätten i Umeå på tisdagsmorgonen: det är dags för en ny rättegång om den hittills största narkotikahärvan i svensk kriminalhistoria, sett till antalet misstänkta narkotikaförsäljningar via internet.
Av de fem män som dömdes vid Skellefteå tingsrätt den 2 juli till olika långa fängelsestraff är det tre som överklagat till hovrätten (se artikeln här intill).
Dömd som huvudman
27-årige Johannes Malmquist bedömdes av åklagarna och senare också av Skellefteå tingsrätt som huvudmannen bakom signaturen Alexandrus, som via sajter bakom Darknet levererade tusentals paket med cannabis, hasch, ecstasy och LSD.
Därför dömdes han till tio års fängelse.
Och när rättegången i Umeå börjar är han den ende av de tre som inte riskerar att få ett längre straff.
Åklagarna Anders Norberg och Petra Lundberg har överklagat fängelsestraffen för de två norrbottningarna – men inte påföljden för Malmquist.
”Samma bedömning”
– Tingsrätten har i grova drag gjort samma bedömningar som oss och vi sa att straffet inte skulle understiga tio år. Därför fanns inget skäl att överklaga domen mot honom, förklarar Anders Norberg.
Malmquists advokat Jonas Wiklund:
– Det är naturligtvis bra att min klient inte riskerar ett längre straff. Att åklagarna inte överklagar innebär att man ansett att tingsrätten lyssnade på vad de pläderade för.
Jonas Wiklund och hans klient går nu en tuff match i hovrätten. 27-åringen har erkänt delaktighet i verksamheten under tiden juni 2014 till februari i år. I övrigt förnekar han brott och yrkar på ett kortare fängelsestraff än de tio år som han dömts till.
Fler misstankar
Snabbt framgår det också vid tisdagens rättegång i hovrätten att Johannes Malmquist – om kompletterande utredning hade blivit klar i tid – skulle ha misstänkts för ytterligare 1 200 narkotikaöverlåtelser via sajten SilkRoad 2.
– Men detta var inte känt när åtal väcktes i juni, därför togs inte detta upp i åtalet. Men det visar på nytt vilken omfattning det varit på den här försäljningen av narkotika på internet, säger Anders Norberg.
Omfattande utredning
Under de två inledande rättegångsdagarna ska åklagarna redogöra för den mycket omfattande bevisning som finns, allt från vad som hittats i datorer och mobiltelefoner till den spaning vid postlådor i Skelleftebygden som avslöjade hur regelbundet paketen med narkotika postades.
Rättegången i Umeå pågår i minst sex dagar och beräknas vara klar i mitten av nästa vecka.