24-åringen dömdes i både tingsrätten och hovrätten för allvarlig brottslighet mot den unga kvinnan. Han lider av en allvarlig psykisk störning, det visade den rättspsykiatriska undersökningen.
”Den tilltalade ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning”, ansåg båda domstolarna.
Misstänkta brott i augusti
Vården inleddes i somras vid rättspsykiatriska avdelningen i Umeå. Men redan i slutet av augusti har 24-åringen begått nya brott mot den förra flickvännen, visar Skelleftepolisens utredning.
Den 31 augusti gjordes en anmälan om att 24-åringen både ringt och skickat sms-meddelanden till förra flickvännen. Det skedde den 26 och 27 augusti.
Det handlar om ett dussintal telefonsamtal och några sms. Att han sökte kontakt med den unga kvinnan innebär att han bröt mot det kontaktförbud som fortfarande finns.
Åtalet som åklagare Jonas Fjellström lämnat in till Skellefteå tingsrätt omfattar också olaga hot.
I polisförhör berättar förra flickvännen:
– Jag kom hem sent och hade ett missat samtal från ett nummer som jag inte kände igen. Jag skickade ett sms och undrade vem det var.
”Ringde - då blev jag chockad”
– Då ringde det och jag blev chockad när jag hörde att det var han som ringde. Han fortsatte att ringa under natten och dagen efteråt. Vid några tillfällen svarade jag och förklarade att jag inte ville prata med honom.
Hon påpekar i förhöret att hon blev orolig var han befann sig, att han kanske var ”släppt från rättspsyk och var en fri man”.
– Han hotade mig vid några tillfällen i samtalen. Han sa något liknande ”Du ska få se när jag kommer ut” och ”Nästa gång tuppar du inte bara av utan då slutar det med en gravsten”. Jag tolkade det som att han pratade om händelsen han dömdes för, då han drog åt ett bälte runt min hals så att jag svimmade av.
”Det jag hoppas få hjälp med”
24-åringen har i polisförhör berättat att han fick låna en telefon. Han erkänner att han ringt till förra flickvännen men att han inte uttalat några dödshot.
På frågan om hur han tänkte när han ringde blev svaret:
– Det är väl den här jävla impulsen, den kan jag inte styra. Det är det jag hoppas att få hjälp med.
Åklagaren Jonas Fjellström och målsägandebiträdet Linda Sundlöf är upprörda över att 24-åringen så snabbt fått tillgång till en telefon inne på den rättspsykiatriska avdelningen.
Hon trodde att han hade rymt
– Det är oroande och märkligt att en person, som är dömd för 166 överträdelser av kontaktförbud, kan få tillgång till en telefon på den rättspsykiatriska avdelningen och kunna fortsätta begå nya brott mot samma person, säger Linda Sundlöf.
– Endast ett fåtal av dessa överträdelser har skett via fysiska möten, allt annat är via samtal och meddelanden. Det är lätt att förstå att min klient blev rädd att han hade rymt från kliniken, tillägger hon.
”Han fick full möjlighet”
Åklagare Jonas Fjellström säger:
– Jag trodde att personer som döms till tvångsvård för den här typen av brottslighet ska förhindras från att begå nya brott. Men det här visar att han fick full möjlighet att låna en telefon och ringa till den person som utsatts för en mängd överträdelser av kontaktförbudet.
– Om du döms till fängelse för liknande brott ges du ingen tillåten möjlighet att fortsätta att förfölja ett brottsoffer Därför är det mycket olyckligt att målsäganden denna gång inte skyddades från ny brottslighet, tillägger han.
Ur dom den 13 juli: Hovrätten delar bedömningen att påföljden ska bestämmas till rättspsykiatrisk vård som, med hänsyn till den höga risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag, ska förenas med särskild utskrivningsprövning.
Grova anklagelsen: 25-åring tog fram läderbälte, drog åt – flickvän svimmadeStrypvåldet gjorde flickvän medvetslös: Så lyder besked om hans psykiska hälsa