De senaste månaderna har Skelleftepolisen fått in fyra anmälningar om att en 60-årig kvinna från Skelleftetrakten ringt in falska larm.
Detta har fått såväl polis, ambulans och räddningstjänst att rycka ut.
Ringde om död person
I mitten av maj ringde kvinnan in ett larmsamtal om en död person.
Men väl på plats konstaterade utryckningspersonalen att någon person inte alls hade dött.
I söndags var det dags igen. Kvinnan ringde ett nytt larmsamtal som fick både polisen och ambulans att rycka ut.
Var inte i akut nöd
– Hon uppgav att det fanns en person som var i akut nöd. Men den person som skulle vara sjuk, och som befann sig på en annan adress än där kvinnan bor, var inte alls sjuk, säger Erik Jonsson vid Skelleftepolisen.
Det slutade med att polispatrullen åkte hem till kvinnan, som greps misstänkt för fem fall av falskt larm. Senare på söndagen beslutade jouråklagare att kvinnan skulle anhållas.
Kvinnan omhändertogs
Efter nya förhör beslutade åklagare Åsa Jonsson på måndagen att kvinnan inte lägre skulle sitta frihetsberövad. Det fanns inte tillräckligt starka skäl för att begära kvinnan häktad.
– Men i samband med att kvinnan släpptes blev hon direkt omhändertagen av en annan myndighet, säger Erik Jonsson.
Hur ser ni på dessa upprepade falska larm?
– Det finns flera skäl till att se allvarligt på sådana här brott. För det första ska personal göra utryckning där man befarat att en person befinner sig i allvarlig fara. Det innebär att utryckande personal tvingas köra fort längs vägarna, vilket innebär risker.
– Sedan innebär det ju att samhället kostar på sig resurser helt i onödan. Det kostar pengar men framförallt kan det i värsta fall störa och försena insatser vid andra riktiga olyckor och brottshändelser som inträffar vid samma tillfälle, tillägger Erik Jonsson.