Norran i går: signaler om att missbruket av spice har minskat samtidigt som cannabis syns allt mer.
Under torsdag och fredag håller Cannabisnätverket konferens i Skellefteå.
Viktigt med föräldrar
Susanna Granlund, chef på Klara öppenvård, Skellefteå, inledde konferensen och berättade om den verksamhet som Klara öppenvård bedriver.
På torsdagen berättade Liz Bertholdsson, socionom och familjeterapeut i Skellefteå, om korttidsbehandling för familjer och det viktiga arbetet kring att engagera föräldrar till missbrukande ungdomar, och påpekade hur viktiga föräldrar är i kampen för sina barn – och mot drogerna.
”Skapa en allians”
– En viktig sak är att skapa en allians, att foga samma föräldrarna och den unge. Där är humorn betydelsefull mitt i allt allvarligt, att man kan skratta med varandra.
– Man måste också visa respekt för de som kommer till mötet – och inse att det här kan hända oss alla. Det här drabbar inte bara en viss samhällsgrupp, fortsatte hon.
Arbetet i praktiken
Andra hållpunkter dessa två dagar är Karin Patriksson, Göteborg, som pratar om en pilotstudie om cannabisprogrammets arbete i parktiken, hur det genomförs och ungdomarnas problembild.
Ulric Hermansson, Stockholm, ska prata om haschavvänjningsprogrammet (HAP).
Thomas Lundqvist från Lund talar under rubriken ”forskning om cannabis inverkan på att skapa kognitiva scheman” (han har tidigare berättat i Norran om riskerna med spice).
Här kan du läsa merom det nationella cannabisnätverket.
Lyssnandet är viktigt. Det finns risker med behandlingsmodeller, att så mycket ska redovisas att man glömmer bort att lyssna.
Föräldrar: här är varningstecknenEfter alla larmrapporter: spicemissbruket minskar