Den senaste tiden har ett flertal allvarliga rättsfall fått sin prövning vid Skellefteå tingsrätt där män på olika sätt förföljt, trakasserat, hotat och misshandlat de kvinnliga offren. Gemensamt för brotten har varit att förföljelsen pågått på olika sätt under lång tid.
Stort antal e-postmeddelanden
I dag hålls ytterligare en rättegång i Skellefteå där brottsmisstankarna är olaga förföljelse. Det är en man född 1980 som enligt polisutredningen har förföljt en kvinna, som han tidigare hade en relation med, genom att i fjol vid 25 tillfällen överträda meddelat kontaktförbud.
– Han har gjort det genom att skicka e-post och andra meddelanden till henne. Var och en av kränkningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av målsägandens personliga integritet, säger åklagare Jonas Fjellström.
Men du anger ”överträdelse av kontaktförbud” som alternativt brott, varför det?
– Jag har inte hittat något aktuellt rättsfall om vad som är nedre gräns för antalet kontaktförbudsbrott som kan bedömas som olaga förföljelse. Därför skriver jag på det sättet i åtalet.
I polisförhör har Skelleftebon medgivit att han, som åklagaren påstår, överträtt kontaktförbudet.
Lars-Marthin Markstedt, avdelningen brott i nära relation vid polisen i Skellefteå, påpekar att den relativt nya rubriceringen olaga förföljelse kan innehålla många olika brott.
– Våra ärenden i Skellefteå har handlat om bland annat misshandel, hot och ofredanden som visat ett upprepat beteende under lång tid.
– De drabbade utsätts för en psykisk påfrestande förföljelse som tyvärr, trots fällande domar, ibland börjar om, tillägger han.
Lars-Marthin Markstedt, polisen: Bäst är ju om det blir ett snabbt slut med få anmälningar. Men tyvärr hinner polisen inte med alla gånger att ingripa så snabbt som vi skulle önska.
Grova anklagelsen: 25-åring tog fram läderbälte, drog åt – flickvän svimmadeStalkerdomen efter flera år av väntan: Suttit häktad – han slipper fängelsetDömd för stalkning – begick nya brott: ”Brottsligheten har inslag av lagtrots”