Åklagaren: ”Yrkade på två års fängelse”

Hon hade yrkat på två-åriga fängelsestraff för två av männen som nu dömts för grov våldtäkt. ”Nu ska jag läsa domen och se om jag överklagar”, säger åklagare Minna Lintunen.

Olyckor, katastrofer2014-10-18 12:49

På fredagen kom domen mot de fyra unga män som åtalats för grov våldtäkt (åtal och bakgrund till rättsfallet, se flera artiklar här intill).

Tingsrätten anser det alltså bevisat att det har begåtts brott i samband med händelserna i lägenheten, då hon var kraftigt berusad. Hon har då enligt rätten befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation” (se faktarutan).

”Övergreppen var grova”

”Tingsrätten kan inte se annat än att våldtäkterna, med hänsyn till att det varit fråga om flera gärningsmän som har utsatt målsäganden för flera övergrepp i en följd, är att bedöma som grova”, står det i domen.

För de tre unga männen som döms för grov våldtäkt blir påföljden fängelse i två månader samt skyddstillsyn, ungdomsvård och 130 timmars ungdomstjänst samt i det tredje fallet tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

Ett solidariskt skadestånd

För den som döms till försök till grov våldtäkt blev påföljden tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

De fyra männen ska också solidariskt betala 140 000 kronor i skadestånd.

Vid rättegången menade åklagare Minna Lintunen att två av männen skulle dömas till upp mot två års fängelse för grov våldtäkt. Då hade hon i den bedömningen bland annat tagit hänsyn till männens ålder.

”Nöjd med fällande dom”

Minna Lintunen säger till norran.se:

– Eftersom jag väckte åtal är jag nöjd över att männen dömdes av tingsrätten, även om jag i vissa fall hade en annan uppfattning i påföljden.

– Tingsrätten har ju använt sig av den möjlighet som finns att kombinera ett kortare fängelsestraff med skyddstillsyn för unga som döms för allvarlig brottslighet, tillägger hon.

Frågor kring resonemang

Minna Lintunen hade på fredagseftermiddagen inte hunnit läsa domen.

Därför ville hon inte kommentera hur tingsrätten resonerat främst kring att en av männen dömdes för försök till grov våldtäkt, dels att påföljden för de två äldsta blev betydligt lägre än vad hon yrkade på i sin slutplädering.

Kommer du att överklaga domen?

– Det får jag ta ställning till senare. Jag kan ju överklaga anslutningsvis till hovrätten och exempelvis begära straffskärpning, men också gå in med ett självständigt överklagande.

– Det sistnämnda innebär ju, oavsett vad den andra parten gör, att rättegången i hovrätten blir av, svarar Minna Lintunen.

Fyra års fängelse minimistraff

För en person som är 21 år eller äldre är minimistraffet för grov våldtäkt fyra års fängelse.

De fyra männen var mellan 16 och 18 år när händelsen inträffade. För 16-åringen var, enligt rätten, straffmätningsvärdet tio månader, för 17-åringen ett års fängelse och för 18-åringen nitton månader. De dömdes för grov våldtäkt.

18-åringen som döms för försök till grov våldtäkt är straffmätningsvärdet ett och ett halvt år.

Rätten tagit olika hänsyn

Tingsrätten har i domen tagit hänsyn bland annat till männens ålder samt att utredningen vid två tillfällen lagts ned av åklagare.

Det påpekar att de ”tvära kasten och ovissheten skulle troligen vara nedbrytande för vem som helst”, och att de inte på något sätt haft del i att den rättsliga prövningen i ett så allvarligt brottsmål dröjer ett år:

”Detta är ett förhållande som tingsrätten låter inverka i straffmätningen.”.

Genomgå ROS-programmet

För de tre unga männen blev påföljden fängelse i två månader samt skyddstillsyn, ungdomsvård och 130 timmars ungdomstjänst samt tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

Detta ska kombineras med att samtliga ska genomgå det så kallade ROS-programmet i kriminalvårdens regi.

ROS står för ”relation och samlevnad”, och är ett behandlingsprogram för sexualbrottsdömda män.

Förhindra återfall i brott

Utgångspunkten är att hitta de bästa metoderna för att förhindra återfall i brott, och på det sättet även minimera antalet nya brottsoffer.

Deltagarna arbetar med frågor som intimitet, relationer, hur man hanterar känslor och hur ett brottsoffer kan känna.

Våldtäktsutredning nedlagd två gångerHon begär 215 000 kronor i skadeståndAdvokaternas svar på fängelsekravetDe fyra männen döms – en för försöksbrott

Kännetecknande för begreppet ”särskilt utsatt situation” är att offret har begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet och undgå övergrepp.

Det innebär vid berusning hos offret att kravet på att personen ska ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation är uppfyllt även om personen inte är så berusad att han eller hon helt saknar förmåga att uppfatta det sexuella övergreppet.

Det kan exempelvis vara en kraftigt berusad person som på grund av sin påverkansgrad har begränsade möjligheter att värja sig mot ett övergrepp, men ändå efteråt kan ge en någorlunda sammanhängande bild av händelseförloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!