Rättegången mot Skelleftebon hölls för en tid sedan. Nyligen meddelade tingsrätten den fällande domen. Den är en i raden av rättsfall som prövats i Skellefteå där män på olika sätt förföljt, trakasserat, hotat eller misshandlat de kvinnliga offren.
Gemensamt för brotten har varit att förföljelsen pågått under lång tid.
Alternativa brottsrubriceringar
Brottsmisstankarna mot 37-åringen gällde olaga förföljelse alternativt överträdelse av kontaktförbud. Han har förföljt en kvinna, som han tidigare hade en relation med, genom att vid 25 tillfällen överträda kontaktförbudet.
Åklagare Jonas Fjellström förklarade nyligen varför han hade en alternativ brottsrubricering:
– Jag har inte hittat något rättsfall om vad som är nedre gräns för antalet kontaktförbudsbrott som kan bedömas som olaga förföljelse. Därför skriver jag på det sättet i åtalet.
Tingsrätten bedömer de 25 meddelandena, bland annat e-post, som överträdelse av kontaktförbud.
”Jag tänkte inte på det”
– Det är sant, jag har skickat meddelandena. Jag tänkte inte på om hon ville ha meddelandena eller inte. Jag var medveten om kontaktförbudet, men jag uppfattade inte att hon skulle tycka att det var obehagligt på något sätt, berättade mannen vid rättegången.
Kvinnan beskrev för domstolen hur mannen, efter att relationen tog slut, skickade meddelanden ”i olika former”.
– Jag har inte svarat, jag har inte velat ha dem och jag har berättat det för honom. Kontaktförbudet har inte fungerat bra eftersom att han har fortsatt att kontakta mig, påpekade kvinnan vid rättegången.
”Nu känns det lite bättre”
– Jag blev sjukskriven ett tag på grund av det här. Nu känns det lite bättre eftersom han inte hört av sig på ett tag, tillade hon.
Förutom påföljden skyddstillsyn med särskild behandlingsplan ska mannen betala 7 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
Dömd för stalkning – begick nya brott: ”Brottsligheten har inslag av lagtrots”Ännu ett rättsfall om olaga förföljelse: ”Mycket påfrestande för de som utsätts”