Stjärnkocken Björn Frantzén är fortsatt den enda krögare i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin. Arkivbild.
Stjärnkocken Björn Frantzén är fortsatt den enda krögare i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Nya stjärnor för svenska toppkrogar

Stockholmskrogen Etoile får sin första stjärna i Guide Michelin, och restaurang Aloë får sin andra. Beskedet kom under en storslagen ceremoni i norska Trondheim när årets restaurangguide offentliggjordes.

Restaurang Frantzén i Stockholm lyckas behålla sina tre stjärnor, och är med det en av 130 krogar i världen och två i Norden med den hedersbetygelsen. Samtidigt kan Sverige i och med Aloës utmärkelse nu stoltsera med sex av Nordens tretton tvåstjärniga krogar. Dessutom har vi sexton krogar med en stjärna, där Etoile i Stockholm den enda som är ny för i år.

Utmärkelsen "Bib Gourmand" delas ut till restauranger som inte kvalar in för att få en stjärna, men som guiden ändå vill lyfta fram. I Sverige får två krogar en "Bib" i år: Allegrine och Speceriet, båda i Stockholm.

Svenske Magnus Ek, som driver Oaxen Krog och Oaxen Slip, tilldelades årets hållbarhetsutmärkelse "sustainability award".

Noterbart är att den omtalade danska restaurangen Alkemist, som öppnade för ett drygt halvår sedan, direkt gick in och fick två stjärnor.

Guide Michelin har sedan 1900 getts ut av däcktillverkaren med samma namn. Tanken var att få bilister att slita på sina däck på väg till restaurangerna. Sverige tog först plats i guiden 1984, då fyra krogar i Stockholm fick varsin stjärna. Fram till 2016 kunde endast restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö tilldelas stjärnor.

Henning Eklund/TT

Svenska restauranger med stjärnor

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

Fäviken Magasinet, Järpen (har stängt)

Daniel Berlin, Skåne Tranås

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Aloë, Stockholm

En stjärna:

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

Upper House, Göteborg (delvis stängt)

SK Mat & Människor, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

28+, Göteborg

Bloom in the Park, Malmö

Sav, Malmö

Agrikultur, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm (stängt)

Etoile, Stockholm

PM & Vänner, Växjö

Källa: Guide Michelin

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut