Samtliga kommunala är vägar så gott som saltfria på vintern. Däremot så saltas Trafikverkets vägar i Skellefteå.
– För att vi ska använda salt ska folk ligga i högar till höger och vänster på grund av halkan. Eller att det är tidigt på hösten och det ligger en tunn isskorpa på marken, säger Lars Pettersson, produktionsansvarig för gator och vägar vid Skellefteå kommun, och fortsätter:
– Men nu, när det har kommit snö som har trampats fast, då hjälper inte salt, det blir bara moddigt. Då är det grova gruset mycket bättre.
Salt används däremot på de kommunala vägarna på somrarna.
– Vi saltar in grusvägar varje sommar för att binda damm.
Alla vägar i Skellefteå kommun som Trafikverket rår om, såsom E 4, saltas.
– Detta dras ju ibland in på våra kommunala gator och det är ju då vi kan se spår av saltet.
Har ni framfört någon önskan till Trafikverket om att inte använda salt?
– Nej, det har vi inte gjort. Jag kan förstå dem. De vill minska saltet, men när man har så mycket trafik och vill värna människoliven så har man inte så mycket att välja på. De kan inte vara ute och hyvla och ploga varje dag. De måste hålla vägarna trafiksäkra utan att bli ruinerade.
Lars Pettersson säger att det som används är utblandat med vatten.
– Det innehåller bara några procent salt, så de lägger inte ut lika mycket salt som man kanske tror.
Han säger att Trafikverket bedriver mycket forskning för att hitta bättre alternativ. En metod som utreds ska göra att mindre salt behöver användas.
– Eftersom alla bilar är fulla med datorer i dag så kan man gå in i molnet och läsa av informationen. Om man till exempel tittar på bilar som färdas mellan Skellefteå och Boliden så kan man se exakt var det är halkigt och skicka den informationen till saltbilen som då vet var saltet ska läggas ut, säger han.
För långt norrut
Ett annat experiment som både Umeå och Skellefteå är involverade i går ut på att man ”sopsaltar" bort snön.
– En traktor plogar och sopar gatan och lägger ut saltlake efter sig, så att asfalten ska vara framme hela året. Men det är försent för oss att använda oss av det nu eftersom vi fick så mycket snö, säger Lars Pettersson.
Han säger att Skellefteå kommun mest troligt ligger för långt norrut för att metoden ska fungera.
– I Umeå har man testat det här ett tag och sagt att man inte kommer att fortsätta eftersom det blev för dyrt och jobbigt.