Visar vikten av förebyggande arbete

ANDT-undersökningen visar både oroande trender och bra siffror.

Foto: TT

Foto: TT

Foto: Foto: Lina Andersson

Not Found2013-12-06 06:47

Tjejer och killar mår sämre, men preventionsarbete när det gäller snus, alkohol och droger har lönat sig. Det visar bland annat årets ANDT-undersökning bland årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet.

Undersökningen kan du läsa till höger under ”Relaterade länkar”.

Kommunen gör årligen en undersökning för att ta reda på ungdomars vanor när det gäller tobak, alkohol och droger samt hur de mår.

– I årskurs 9 uppger bara 56 procent att de mår bra eller mycket bra. Förra året låg siffran på 72 procent. Där måste vi fundera vad det beror på och vad vi kan göra åt det. En förklaring kan vara att tjejerna är väldigt uppkopplade och utsätts för nätmobbning och press via social medier, säger Stig Berggren, samordnare på Förebyggande rådet i Skellefteå (FRIS).

Däremot visar undersökningen att de nior som gjorde undersökningen 2011 (det år där resultaten var allra bäst), ligger på en fortsatt bra nivå nu när de har svarat på undersökningen i gymnasiet.

– Det visar ju på hur viktigt preventionsarbetet är, säger Stig Berggren.

Ligger bra till

När det däremot gäller alkoholkonsumtion ligger Skellefteå fortfarande mycket bra till jämfört med riket.

– I årskurs 9 är vi ledande i landet. Av 707 nior som har svarat i undersökning är det 540 som inte dricker. 19 procent konsumerar regelbundet alkohol. I riket låg den siffran under 2012 på mellan 50 och 60 procent, säger Stig Berggren.

I årskurs 2 ligger siffran på 50 procent och riket på 77 procent.

Däremot märks en markant skillnad när det gäller narkotika. Mer än 4 procent av niorna har testat narkotika, att jämföra med förra året då siffran låg på cirka 1,8 procent. För årskurs 2 ligger siffran på 7 procent, en liten minskning sedan förra året.

– Det är lättare att få tag på narkotika i dag och det pratas mer liberalt om den. I Skellefteå är cannabis vanligast och sedan kommer spice. Att använda de här preparaten är som att dra en osthyvel över hjärnan. Man får aldrig tillbaka de delar som blir förstörda, säger Stig Berggren.

F öreningslivet

Undersökningen visar, precis som tidigare år, att de ungdomar som är knutna till föreningslivet är mindre benägna att använda tobak, alkohol och droger. Bland icke föreningsaktiva i årskurs 2 är det 10 procent som har provat narkotika, att jämföra med 5 procent för de som är aktiva.

– Jag tycker att FRIS borde arbeta mer aktivt mot föreningslivet. Vi är aktivt med som förening, men det ser ut olika inom olika föreningar, säger Niklas Andersson, chefstränare på taekwondoklubben Soo Shim.

Stig Berggren håller med.

– Jo, vi kan alltid bli bättre och det är något vi borde göra. Det är också viktigt att vi pratar om hur drogpolicyn i föreningarna ser ut.

Han vill däremot lyfta fram att Skellefteå på det stora hela har bra siffror.

– Överlag har vi hemskt fina ungdomar och det ska vi vara stolta över, säger han.

Vad gör man då med siffrorna från undersökningen?

– Vi återkopplar till skolorna, till alla berörda aktörer och skapar en lokal handlingsplan. Och så försöker vi engagera ungdomarna och föräldrarna i arbetet mot det här, säger han.

Foto: TT
Foto: TT

ANDT-undersökningen

En årlig undersökning om ungdomars vanor och mående som görs i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet.

ANDT står för alkohol, narkotika, doping och tobak.

Har gjorts i Skellefteås skolor sedan 1995.

Hette tidigare Drogvaneundersökningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om