Vill ha en miljard kronor till forskning i norr

Kommuner och universitet i Norrland vill få en miljard kronor i extra anslag till forskning och utbildning.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-07-18 12:22

Sex kommuner och tre universitet i Norrland har under projektnamnet Innovationsplattform Norr målsättningen att få en miljard kronor i ökade anslag från staten. Pengarna ska gå till fler utbildningar och forskning på nya områden i norra Sverige, det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Det har nog alltid pågått samarbeten – mer eller mindre intensivt och på olika nivåer – mellan universiteten i Norrland, och det var också vid ett sådant möte mellan UMU och LTU som vi diskuterade frågan om ett Norrlandspaket, säger Dieter Müller, Umeå universitets vicerektor.

Lärosätena i Norrland– Luleå tekniska universitet, LTU, Umeå universitet, UMU, och Mittuniversitetet, MIUN – vill bli ledande i Sverige inom bland annat digitalisering och att ta till vara lokala naturtillgångar på bästa möjliga sätt.

De hakade därför på de sex Norrlandskommunerna Luleå, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Östersunds nya samarbete för att göra hela Norrland mer attraktivt.

– Jag har arbetat med frågor kring just turism och regional utveckling i norr, och tycker därför naturligtvis att denna typ av satsning är spännande och stimulerande, fortsätter Dieter Müller.

Förhoppningen är attman ska få en miljard kronor till innovativa satsningar som kan locka fler studenter, forskare och turister till norra Sverige, och en långsiktig skjuts på utvecklingen inom regionerna.

Projektet började presenteras av bland annat tre universitetsrepresentanter, varav en är Müller, under Almedalsveckan på Gotland.

– Umeå universitets fokus på det nordliga, som ju sedan ett antal år också manifesteras i samarbetet med Norges arktiska universitet, förstärks genom projektet. Förhoppningsvis leder det till att vi kan bedriva mer forskning och utbildning i Norrland, med relevans för hela världen, säger Dieter Müller.

– Kanske ser vi oftare problem med att bo i Norrland, men den geografiska situationen innebär också möjligheter att testa nya utbildningsmetoder. Till exempel distansutbildning, vilket vi är bra på, men kanske inte universiteten i södra Sverige.mi

Fakta: Här ska miljarden satsas

1.Ökad digitalisering och modern pedagogik inom svensk högre utbildning i syfte att locka fler studenter.

2.Jämställd och demokratisk sjukvård, med lika chans till lika vård, vilket ska säkerställas med modern teknik.

3.Samhällsbygge och för att locka till mer turism i regioner med kallare, arktiskt klimat.

4. Digital kompetens och infrastruktur, de tre lärosätena vill bli ledande i Sverige.

5.Norrländska naturtillgångar och hållbara råvaror – skog, trä och gruvbrytning bland annat – ska kunna tas till vara på bästa sätt.

Cecilia Sandqvist/ Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om