”Vi tyck som om att vara här i Mjövattnet”

Det är liv och rörelse i byn. Bland annat pågår renovering av byns föreningshus, det planeras satsning på handikappanpassad strandpromenad, det hålls Tabata-träning, fotbollscup, kräftfiske och mycket mer. ”Vi planerar också ett rum i byahuset för barn och ungdomar”, säger Veronica Ahlin.

Trivs i byn. Carina Berggren och Veronica Ahlin: två bybor som brinner för Mjödvattnet. Foto: Jeanette Lövgren.

Trivs i byn. Carina Berggren och Veronica Ahlin: två bybor som brinner för Mjödvattnet. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2016-04-15 20:00

Hon är ordförande dels i idrottsföreningen, dels i byaföreningen. Och den lösningen beror inte på bristande intresse hos de boende för styrelseuppdrag, utan är en strategisk lösning för att skapa kortare beslutsvägar.

– Det är för att få till ett bättre samarbete och ju bättre samarbete, desto mer folk på våra föreningsmöten, säger Veronica Ahlin och ler.

På väg mot föreningshuset som kallas Lokaln´, i Mjödvattnet, passerar vi företaget Nymek - byns hjärta, som Valter Andersson kallar det. Han började på företaget som 15-åring och säger att Nymek i dag sysselsätter drygt 60 personer. Många bybor har arbetat, och arbetar fortfarande, där.

– De flesta karlar här i byn har arbetat på Nymek, säger Valter Andersson och Owe Burman, som arbetat på företaget i 47 år och de senaste tio åren som marknadschef, fyller i:

– Det är ju större förutsättning att folk flyttar in till byn med en stor arbetsgivare.

Och faktum är att företaget fortfarande drar folk till byn. Det är ytterst få tomma hus och unga par väljer att flytta in. Dessutom har tre par nyligen fått tillökning.

– Vi vill slippa bo i stan, säger Elmer Granlund som förklaring till varför han och sjuksköterskestuderande sambon Johanna Blanksvärd köpte hus i Mjödvattnet. De flyttade in sensommaren 2015.

Familjen består också av dottern Freya, som namngivits i Lokaln´ .

Elmer Granlund har tidigare arbetat på Nymek, men kommer nu att vara pappaledig året ut.

Samarbete är, som sagt, nyckelordet i Mjödvattnet, eller Mjövattnet, som fastighetsbeteckningarna stavas nu, efter beslut hos Skellefteå kommun.

Det säger de bybor som vi träffar i Lokaln´, där renoveringen pågår för fullt. Exteriört har huset redan fått en ansiktslyftning. Nu pågår invändig renovering och uppfräschning.

– Vi håller just nu på att riva ut här i köket, säger Valter Andersson och visar med handen.

I Mjödvattnet finns 65 hushåll och de flesta har ett finger med i spelet på något sätt när det gäller Lokaln´ s ansiktslyftning. Huvudansvariga är Owe Grevé och Ola Andersson.

– Alla vill hjälpa till, säger Carina Berggren, som själv bott i Mjödvattnet i 14 år och är som är styrelsemedlem i Mjödvattnets byaförening och kassör i Mjödvattnets IF.

Byns idrottsförening äger fastigheten. Där händer mycket för både stora och små. Bland annat körs ett pass Tabata i veckan i lokalen.

– Den äldsta deltagaren är 72 år och den yngsta 6 år, säger Veronica Ahlin, som också är Tabatainstruktör.

I byn finns ett 20-tal barn och unga i skolåldern och i samband med husets renovering får de ett eget utrymme.

– Vi ska fixa till ett rum för barn och unga, så de slipper åka in till Burträsk eller till stan på kvällarna. En egen liten fritidsgård, helt enkelt, säger Carina Berggren.

Idrottsföreningen har också satsat på Bergvärme i fastigheten.

När det gäller utmärkelsen årets by, så välkomnar byborna utnämningen, naturligtvis.

– Det känns jätteroligt. Vi har vuxit som by både till invånarantal och lägre medelålder, säger Carina.

Men vad är det bästa med Mjödvattnet?

– Det är bra gemenskap här, ingen stress och vi som bor här tycker om att vara ute och så gillar vi lotterier, säger Veronica Ahlin.

Men lotterierna är en helt annan historia.

Vi har vuxit som by både till invånarantal och lägre medelålder.

undefined
Trivs i byn. Carina Berggren och Veronica Ahlin: två bybor som brinner för Mjödvattnet. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Livsverk. Valter Andersson började som 15-åring på Nymek. Nu har han gått i pension. om Mjödvattnet säger han: ”Här finns nästan allt och det är en aktiv by”. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Minkfångare. Hugo Eriksson vittjar sina minkfällor nere vid Bureåälven. Den här gången var det tomt, men ibland får han napp. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Nya bybor. Elmer Granlund och sambon Johanna Blanksvärd med dottern Freya i knät. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Bron över Bureåälven. I Mjödvattnet samarbetar man över generationsgränserna. Så är det bara. Foto: Jeanette Lövgren.

Mjödvattnet:

Byn ligger ungefär tre mil söder om Skellefteå och antalet invånare är cirka 150 personer. 1996 hade byaföreningen i Mjödvattnet sitt första möte. Föreningens målsättning är att tillvarata och verka för bybornas gemensamma intressen.

Företaget Nymek i Mjödvattnet är det viktigaste navet i byn och grundades 1947 av Bernard Nyström. Man har gått från att vara en mekanisk verkstad till en komplett system- och komponentpartner.

Mjödvattnet utsågs till Årets by 2016.

Nominering till årets by 2016. Motivering:

”Mjödvattnet har under 2015 renoverat sin föreningslokal. En massa ideella timmar har behövts och funnits till hands. De använde och firade sen den fixade lokalen´n (som den kallas) med en fest i samband med att Mjödvattnets IF fyllde 80år. Fotbollsklubben hade i år också 20-årsjubileum av den ungdomsfotbollscup som varje år anordnas i augusti. Byborna går i princip man ur huse för att hjälpa till med cupen.

På senare år har även en stor del nyinflyttade och hemvändande yngre människor kommit till byn och bildat familj, byn har en positiv befolkningsökning. En levande ungdomsverksamhet med både ungdomslag och herrlag i fotboll i samarbete med grannbyn Vallen. Ett elljusspår som de sköter om finns också. En del andra projekt finns på gång men befinner sig ännu i planeringsstadiet och är lite "hemliga", vi hoppas få ta del av dem framöver. En by med driv på väg i rätt riktning helt enkelt.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om