Karin Lindberg arbetar som ordförande för den ideella Föräldraföreningen mot narkotika, FMN, som funnits i Skellefteå i drygt 30 år.
– Vi har sett dessa oroande tecken på senare år, alla nya droger som kan beställas via nätet. Jag förstår att sjukvården har svårt att sätta in rätt vårdinsatser när preparaten är okända, påpekar Karin Lindberg.
Eget utbildningsprogram
FMN jobbar med rådgivning och gruppverksamhet, där de egna rådgivarna genomgått ett eget utbildningsprogram.
Föreningen i Skellefteå har ett 60-tal medlemmar. Dessa är föräldrar vars barn eller andra anhöriga har börjat missbruka.
Hjälp till självhjälp
Man har en egen lokal på Kanalgatan i Skellefteå, en egen facebooksida – och tystnadsplikten är en självklarhet:
– Vi har en bärande idé kring hjälp till självhjälp. Vi lyssnar, stöttar, ger råd – både i enskilda samtal och i grupper. Gemensamt är att alla som kommer hit behöver få stöd och hjälp – och någon som lyssnar, sammanfattar Karin Lindberg.
”Lotsa genom kaoset”
Hon påpekar att de ser som en huvuduppgift att ”lotsa dessa föräldrar genom det kaos som pågår”.
– Förutom det stöd vi kan ge har vi också goda råd hur den enskilde och familjen kan gå vidare, hur man kan söka hjälp.
Hur ska man som förälder agera om ens barn hamnar i ett missbruk?
– Det finns fler vägar att gå. Men man måste ta viktiga steg för att på olika sätt slå larm, samtidigt som man måste förstå att det blir en jobbig process. Men man är inte en dålig föräldrar bara för att ens barn hamnar i missbruk, säger Karin Lindberg.
”En fråga för samvetet”
Hon avslutar:
– Beroendeenheten vid lasarettet är en första instans, likaså att kontakta sociala myndigheter. Vissa väljer också att polisanmäla, exempelvis när man förstår att ens barn säljer narkotika. En viktig fråga för det egna samvetet blir ju: vill man att ens eget barn ska sälja knarket vidare till grannens barn?