Svenska pappor tar ut en allt större del av föräldraledigheten och papporna i Västerbotten är bäst i landet. Det visar siffror som nyhetstjänsten Newsworthy har tagit fram.
Norsjö tillhör toppskiktet i Sverige. Där tog papporna ut 32 procent av föräldraledighetsdagarna i fjol. Det ska jämföras med 13 procent 1999 och riksgenomsnittet på 28 procent.
!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script")[0],d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement("script");r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,"infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");
Oscar Roslund har varit hemma med sonen Melker, sju månader, sedan årsskiftet. Han och sambon Martina Forsman har bestämt att hon ska vara hemma det första och sista halvåret och att Oscar ska ta de sex månaderna däremellan.
– Han har blivit mer och mer pappig under tiden jag har varit hemma, berättar Oscar.
Han tycker att det är enormt roligt att vara hemma med Melker. Att det dessutom både är OS och fotbolls-VM under perioden gör heller inte ont.
Men några större utsvävningar går inte att planera in under föräldraledigheten – den mesta tiden går åt till olika sysslor som ska göras:
– Det är ganska hektiskt. Ändå är han väldigt snäll.
Han berättar att han har flera manliga arbetskamrater på Drömtrappor som ska vara hemma med sina barn. Även andra jämnåriga och lite äldre kompisar har varit duktiga på att ta ut föräldradagar.
– Jag tycker också att arbetsgivarna har förståelse för det.
Oscar tar alltså ut mer än de tre öronmärkta pappamånaderna. Ändå är han skeptisk till det utredningsförslag som säger att det ska utökas till fem månader.
Vuxna människor måste få bestämma över sina egna liv, resonerar han. Och om mannen tjänar mycket mer håller det tyvärr inte alltid ekonomiskt att han är hemma.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
– Självklart ska man vara hemma med sina barn. Men man måste också få livspusslet att funka.
Enligt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, är föräldrarnas utbildningsnivå den viktigaste förklaringen till att uttaget varierar. Han menar att det framförallt är politiska reformer som gjort fördelningen mer jämställd.
– Man kan anta att det kommer krävas nya reformer för att upprätthålla samma ökning, säger han.
Han har blivit mer och mer pappig under tiden jag har varit hemma.