Som en av de sista regionerna inför Västerbotten från nästa år test för HPV-virus, humant papillomvirus. I stort sett alla fall av livmoderhalscancer orsakas av detta virus.
Socialstyrelsen rekommenderar sedan fyra år tillbaka att kvinnor över 30 år testas först för HVP, humant papillomvirus. Men Region Västerbotten är en av åtta regioner som ännu inte har genomfört detta, något som SVT var först om att rapportera.
Under nästa år ska kvinnor i Västerbotten börja testas för HVP i primärvården.
– Jag tycker att det har dröjt oförsvarligt länge, säger Eva Klingefors, projektägare för projektet Cervixprevention region Västerbotten.
Enligt Klingefors, som har uppdraget sedan årsskiftet, har dröjsmålet inte med ekonomi och kostnader att göra.
– Det handlar delvis om en samordning av teknik och utrustning. För att hantera proverna ska viss utrustning upphandlas till laboratoriemedicin, detta för att göra det möjligt att fullt ut kunna analysera proverna. Här har vi också ett samarbete med Regionen Jämtland-Härjedalen, säger Eva Klingefors.
Den pågående upphandlingen av utrustning samt behov av utbildning för barnmorskor som ska ta proverna är två faktorer som påverkat att det tagit tid.
– Kvinnokliniken kommer också att få ta emot fler patienter som man hittar i ett väldigt, väldigt tidigt stadium. säger Eva Klingefors.
Hon uppskattar att HPV-tester av kvinnor i Västerbotten kan komma igång i början av nästa år.
Joakim Dillner, ordförande för Nationellt kvalitetsregister för livmoderhalscancerprevention, kallade häromdagen dröjsmålen i regionerna för en "vårdskandal", detta i samband med en SVT-intervju.
– Jag är inte läkare, och jag vill inte kalla det en vårdskandal. Detta har dröjt länge, men samtidigt var det ingen region som stod i startgroparna för fyra år sedan, säger Eva Klingefors till VK.
Maria Lundqvist-Brömster, (L), lämnade häromdagen in en interpellation till regionfullmäktige med anledning av att HPV-testerna dröjer i Västerbotten.
I interpellationen undrar hon varför Socialstyrelsens riktlinjer inte följs och vilka planer som finns i regionen på att börja HPV-testa kvinnor.
Hon skriver att de svenska screeningprogram mot livmoderhalscancer, men gynekologiska cellprov, har bidragit till en kraftig minskning av antalet cancerfall.
– Men sedan 2014 har antalet som insjuknat ökat dramatiskt – med cirka 100 fall, till cirka 550 fall årligen – och ökningen har främst skett bland kvinnor som fått veta att deras cellprov är normalt, skriver Lundqvist-Brömster i interpellationen, som är ställd till ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Anna-Lena Danielsson (S).
Catarina Saha/ Västerbottens-Kuriren