Västerbotten: Mobiliserar för att hantera ökade flyktingströmmar

Landstinget förbereder sig nu för mottagande och hantering av större flyktingströmmar i Västerbotten.

Not Found2015-10-19 17:21

Flyktingströmmarna in i Sverige har den senaste tiden ökat kraftigt. En hel del flyktingar befinner sig även på resa genom länet, på väg till ett annat land.

I ett pressmeddelande uppger landstinget att antalet asylsökande i Västerbotten troligtvis kommer öka den närmaste tiden och att situationen kan komma att fortsätta under lång tid.

Läs också: Rockader inom sjukvården för att hantera flyktingsituationen

Hittills är erfarenheterna i Västerbotten att många flyktingar har behov av sjukvård, tandvård eller recept på mediciner.

En arbetsgrupp har bildats inom landstinget med syfte att bevaka och följa flyktingläget.

– De stora flyktingströmmarna kan inom vissa verksamheter i landstinget komma att medföra en ansträngd situation och vi ser att det finns många frågor från verksamheterna kopplat till flyktingmottagandet, säger Noomi Jonsson, landstingets beredskapssamordnare.

Landstingets ansvar

Landstinget har ansvar för att behandla alla som är i behov av akut sjuk- och tandvård eller annan vård som inte kan vänta. Alla har också rätt till mödrahälsovård, förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning samt vård enligt smittskyddslagen. Detta gäller även om patienten inte kan betala patientavgift.

Samtliga asylsökande ska även erbjudas en kostnadsfri hälsoundersökning så snart som möjligt från närmaste hälsocentral. Barn och unga under 18 år har rätt till samma sjukvård och tandvård som barn som är bosatta i Sverige. Detta gäller även BVC och vaccinationer. Gömda flyktingar, papperslösa har samma rätt till vård som asylsökande.

Låg risk för smittspridning

Folkhälsomyndigheten har nyligen gjort en bedömning om tillströmningen av flyktingar utgör en risk för smittspridning av infektionssjukdomar till den svenska befolkningen. Resultatet visar att risken för spridning av infektionssjukdomar är liten.

Däremot kan risken för spridning av smittsamma sjukdomar bland de asylboende bli högre, då många personer ska dela hygienutrymmen och kök. Det gäller exempelvis magtarminfektioner.

– Vi försöker nu identifiera och tydliggöra landstingets roll och verksamheternas behov av stöd och information och återkommer med mer information inom kort, säger Noomi Jonsson.

Rockader inom sjukvården för att möta flyktingsströmmar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om