Personer som har fått sjukdomen MS kan inte vänta.
Trots det finns det stora skillnader mellan Sveriges län när det kommer till MS-vård, diagnostiseringar, väntetider och mediciner. Det visar en ny rapport från Neuroförbundet.
- Snabb diagnos, tidigt insatt behandling och regelbundna uppföljningar hos neurolog med magnetkameraundersökningar gör att många MS-sjuka kan arbeta och leva vanliga liv, istället för att drabbas av betydande funktionsnedsättningar. Men i dag fungerar tyvärr inte vårdkedjan vid MS, säger Lise Lidbäck förbundsordförande Neuroförbundet, i ett pressmeddelande.
Sticker ut
Västerbottens läns landsting sticker ut på ett positivt sätt. Det är det enda länet i landet som når upp målet med att 75 procent av personer med skovvis MS ska behandlas med bromsmediciner.
Inte nog med det - 100 procent av västerbottningarna får, enligt Neuroförbundet, rätt behandling.
Norrbotten är bland de sämsta i klassen med endast 40 procent.
- Skillnaderna i MS-vården mellan olika delar av landet är helt oacceptabla. Bra neurosjukvård tillsammans med arbetslivsinriktad rehabilitering bidrar bland annat till att en större andel av MS-patienterna kan arbeta. Bristerna inom MS-vården innebär ett onödigt lidande och ett onödigt slöseri med våra gemensamma resurser, säger Lise Lidbäck.
Lång väntetid
Andra fynd i rapporten är att endast 35 procent av Sveriges MS-patienter får vård inom rekommenderade tre månader och att endast 56 procent av patienter får träffa en neurolog årligen.
Rapporten bygger på registerdata.