”Med den bemanning vi har räcker inte våra resurser till detta om vi samtidigt ska ha en mottagning som patienterna får komma till!”
Så skriver en distriktssköterska vid en av länets hälsocentraler till landstingsrådet Karin Lundström (S) i ett mejl.
Hon undrar om inte tanken är att målen ”ska vara nåbara” och vill veta hur politikerna ser på detta.
Men vårdgarantin, som bestämmer hur långa väntetiderna får vara, är inte endast mål. Den är sedan 2010 en del av hälso- och sjukvårdslagen. När det gäller kontakt med primärvården, framför allt hälsocentralerna, så säger lagen att du har rätt till ett svar samma dag.
Var femte får inte svar
Förra året var den genomsnittliga svarsfrekvensen vid Västerbottens hälsocentraler 83,9 procent. Årets snitt, till och med oktober, är 82,2 procent. Det vill säga nästan var femte samtal får vänta på svar.
Men det är stora skillnader mellan hälsocentralerna. På vissa orter får nästan alla svar direkt. I exempelvis Norsjö är siffran 99,7 procent. Hög svarsfrekvens har även Jörn, Erikslid och Lövånger.
Sämre ser det ut i Skelleftehamn, där siffran ligger på drygt 58 procent. Eller i Robertsfors, där 61 procent får svar samma dag.
Marina Bokvist, verksamhetschef vid Skelleftehamn och Bureå hälsocentral, ser flera förklaringar till att det kravet är svårt att uppfylla. Bland annat ett högt patientryck. Men framförallt färre distriktssköterskor efter skatteväxlingen, då kommunen tog över hemsjukvården.
– Det slog hårt mot oss, vi förlorade flera tjänster. Och även om vissa arbetsuppgifter försvunnit, så har primärvården de senaste åren fått många nya uppgifter, inte minst administrativa, sådant som har med registrering att göra.
Hon berättar att samtliga gör sitt allra bästa.
– Vi har ju absolut inte gett upp, vi arbetar hårt på att nå upp till målen för tillgänglighet. Det ser vi som jätteviktigt. Och personalen är fantastiskt, det är verkligen ingen som sitter och rullar tummarna. Men det här är som du förstår ett arbetsmiljöproblem.
Är ni underbemannade?
– Ja, för att klara uppdraget vi har och för att göra ett bra jobb.
Hur mår din personal?
– Vi har sjukskrivningar som beror på den tuffa arbetsbelastningen, säger Marina Bokvist.
För 2014 har landstinget börjat mäta statistiken på ett nytt sätt, genom att särskilja unika samtal. Det vill säga om en person ringer fler gånger, räknas det som ett samtal.
Det ger bättre siffror. Då hamnar snittet på knappt 92 procent för samtliga hälsocentraler. Skelleftehamn hamnar på 74 procent.
Här kan du läsa mer om Mina vårdkontakter.
Och här hittar du mer information om väntetider i vården.