Akuta sjukdomsfall, förebyggande arbete, barnavård och rondsamarbete med kommunen – det är mycket som ska lösas på en hälsocentral. En sak som Gunilla Johansson vill lyfta fram är arbetet i team som byggts upp i Norsjö. Det gäller bland annat inom områdena astma, diabetes och rehabilitering.
Samarbete
– Här jobbar vi gränslöst. Ingen säger ”det här är inte mitt bord”.
En nyhet som är på gång är läkemedelsgenomgångar hos äldre som bor kvar hemma. Tidigare har de i första hand riktat sig till dem som bor på olika boenden.
– Det är lite unikt, säger Gunilla.
Hälsocentralen i Norsjö har en läkarbemanning på 2,5 tjänster. Catrin Hjelte har en fast tjänst som distriktsläkare. Stafettläkare och en läkare från Umeå bemannar tillsammans en heltid, vilket innebär att det saknas en halvtid läkartjänst.
– Men vi har haft tur och fått ha samma stafettläkare hela året. Då blir det kontinuitet, det är det som är det viktiga. Just nu har vi också en AT-läkare under ett halvår, säger Catrin.
Precis som på många andra håll har hälsocentralen i Norsjö känt av en ökad arbetsbelastning till följd av flyktingströmmen.
– Vi har nu en flyktingsköterska men vi måste också in med mer resurser, konstaterar Gunilla.
Säkert väntar också fler utmaningar framöver. Men det blir alltså utan Gunilla. Hon säger att hon haft fyra bra år här och att det känns lite vemodigt att sluta.
Framgångsfaktor
– Vi har haft mycket skratt och skämt. Det tror jag är en framgångsfaktor för att trivas på jobbet. Då klarar man av det även om man har mycket att göra, säger hon, och avslöjar också vad hon har för planer härnäst:
– I februari blir det en sex veckor lång språkresa till Portugal.
Ny chef i Norsjö blir Dan Thorn. Han har i många år jobbat inom intensivvård och ambulans, varit chef för akuten och ambulansen i Lycksele och kommer närmast från ett projektjobb i landstinget kring risk- och sårbarhetsanalyser.
– Det känns spännande. Jag kommer till en verksamhet som jag tror är väl fungerande, säger han.
Vilka blir de stora utmaningarna?
– Det ena är ekonomin, att få pengarna att räcka till. Det andra är att kunna ha personal. Framförallt är det brist på läkare men även på sköterskesidan är det svårt att få tag på folk.
Vi har nu en flyktingsköterska men vi måste också in med mer resurser.