Omkring sex miljoner kronor satsas på projektet ”Nya Skellefteå lasarett”, där arbetssätt och patientflöden ska förändras för att rätt vårdnivå ska ges till rätt patient.
Under hösten 2013 hade Skellefteå lasarett en överbeläggningssituation som var bland den mest ansträngda i landet. Fokus har därför legat på att försöka inrätta fler vårdplatser. Verksamhetsområdescheferna för medicin och kirurgi, Jennie Liling Ståhl och Marie Rodling Wahlström, tror inte att det är lösningen.
– Vi löser det inte det med fler vårdplatser. Då blir de bara fulla lika fort som man öppnat. Det måste kombineras med nya arbetssätt, säger Jennie Liling Ståhl.
Omkring sex miljoner kronor har avsatts för projektet ”Nya Skellefteå lasarett” under 2014, men ytterligare två miljoner kronor är öronmärkta för oförutsedda utgifter.
– Nu när lasarettet får pengar är det viktigt att ta chansen att se över hela verksamheten. Vi ska se till att ha rätt patient på rätt vårdnivå. Vi vill ha mer struktur vid inläggning och omhändertagande och bättre överlämnande till kommunen, säger Ståhl.
Korta ner vårdtider
Hela kedjan ska ses över och verksamhetschefen Jonas Holm håller med om resonemanget.
– Vi jobbar med att förbättra processerna och korta ner vårdtiderna. Men det hänger mycket på vilken respons vi får från kommunen. Även om vi snabbar på och får dem medicinskt färdigbehandlade får vi inte ut dem, säger Holm.
Han ser det dock som en förutsättning att man även har tillräckligt med vårdplatser.
– Den beläggningsgrad vi har haft nu på nittionio procent är inte bra, konstaterar han.
Ungefär hälften av pengarna till projektet ”Nya Skellefteå lasarett” har omfördelats från Umeå.
Ska man se detta som ett slag vunnet för Skellefteå lasarett i och med omfördelningen?
– Man kan se det som en början – lite åt rätt håll. Det känns bra, men det finns mer att göra.
Förutom att förbättra arbetet med arbetssätt och patientflöden behöver en del av Skellefteå lasaretts lokaler rustas upp.