Nyheten heter Standardiserade vårdförlopp och kan liknas vid ett körschema när någon har vissa symptom. Då finns klara regler om vilka prover som ska tas, och hur lång tid det får ta mellan varje nytt steg.
– Dessutom ska det finnas vårdkoordinator som ser till att patienterna fångas upp. Det ska finnas reserverade tider för röntgen och andra undersökningar, så att folk inte hamnar i långa köer.
Det säger Anna-Lena Sunesson, biträdande verksamhetschef för Regionalt cancercentrum norr i Umeå, som täcker de fyra nordligaste landstingen.
Patientens bästa
Hon säger att körscheman har lagts upp efter patientens behov, och inte tar någon hänsyn till vad landstingen "klarar av".
– Det kommer att bli kortare köer, och även minskad risk för att någon hamnar mellan stolarna.
Anna-Lena Sunesson tillägger att dagens köer inte alltid är en nackdel medicinskt. Men även den oro som patienten kan känna när hen måste vänta ska vägas in.
- Den oron kan ju i sig vara en nackdel för personens hälsa.
Får extra pengar
Regeringen satsar 500 miljoner fram till 2018 för nyheten. De landsting som hakar på får pengarna.
För Västerbottens del kan det bli 11 miljoner extra år 2015.
– På sikt blir de nya rutinerna inte dyrare. Vården ska ju göra samma undersökningar som i dag. Men just vid införandet kan det bli en puckel, och då behövs det mer personal, säger Anna-Lena Sunesson.
– Den stora utmaningen kan bli att hitta den rätta personalen, särskilt om alla svenska landsting vill vara med och dela dessa pengar.
Fem körscheman klara
Fem cancerformer har än så länge fått beslutade körscheman. Fler ska skapas under året.
Senast 15 mars ska landstingen ha gjort planer för hur de ska införa nyheten, om de vill ha del av årets pengar.
Härfinns en rapport om väntetider och överlevnad i olika cancerformer. Där kan du se hur just ditt landsting legat till. Statistiken är från 2013. Läs från sidan 206 och framåt.