– Det är så mycket tid som bara gått till spillo, jag förstår inte varför det går så långsamt. Jag vill ju bara att han ska få den hjälp han behöver, säger Peter, pojkens pappa.
Peter heter egentligen något annat, men med hänsyn till sonens integritet väljer Norran att hålla både pojken och hans pappa anonyma.
Nyligen berättade Västerbottens landsting att Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP lyckats korta sina köer. I Lycksele och Skellefteå klarar man nästan den förstärkta vårdgarantin, det vill säga hjälp inom 30 dagar.
Det fick Peter att höja på ögonbrynen, och höra av sig till Norran. Hans son har väntat mycket längre. Två år, om man räknar från det datum då de anlände till Skellefteå kommun. Fem år, om man räknar från det datum då skolan först slog larm. Men det var i södra Sverige. När familjen flyttade norrut var en utredning redan påbörjad i ett annat landsting.
– Eftersom utredningen redan påbörjats fick vi löfte om en slags förtur här i Skellefteå. Utredningen skulle fortsätta här. Men förutom något möte där i början har det inte hänt någonting alls, säger han.
Att ”förtur” skulle betyda väntan i över ett år hade han aldrig trott.
– Därför blev jag nästan förbannad när jag läste om kötiderna, att de skulle vara korta här. Var är min son i den statistiken, undrar Peter.
Sonen får i dag hjälp med sina läs- och skrivsvårigheter i skolan.
– Skolan gör nog så gott de kan, skolsköterskan också. Men det här kan vara mer komplicerat än så. Det känns så tungt att han nästan ska hinna lämna grundskolan, fastän det upptäcktes tidigt.
Peter har en annan nära anhörig med en adhd-diagnos. En person som fick diagnosen först i vuxen ålder.
– Det är många som får en diagnos sent i livet. Det är så klart bra att man får veta vad det beror på och får lättare att förstå varför man agerar som man gör. Men det är ju bättre om svaret kommer tidigt i livet.
Nu vill Peter ha en förklaring till den långa väntetiden.
– Har de glömt bort oss, har vi fallit mellan stolarna eller är det många fler som är drabbade? Jag hoppas få svar på detta.
Här, på Riksförbundet Attensions hemsida,kan läsa mer om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och hitta lokala föreningar och kontaktpersoner.
På landstingets hemsidia, 1177.se,finns information om vilken rätt till hjälp barn och föräldrar kan ha.
Det känns så tungt att han nästan ska hinna lämna grundskolan, fastän det upptäcktes tidigt.