I en interpellation ställde Emilia Hallin (S), frågan om hur Skellefteå kommun arbetar med att förebygga könsstympningoch vårda de tjejer som har utsatts.
– Könsstympning innebär stora fysiska komplikationer, strider mot svensk lag och är en grov kränkning mot flickor. Den har ingen religiös koppling, den sker i flera olika länder och kulturer, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S), håller med om att det är värt att uppmärksammas.
– När personal inom elevhälsan på grundskolan fattar misstanke om könsstympning, så lyfter de frågan, antingen med den drabbade eller med vårdnadshavaren och kontaktar socialtjänsten. De ser till att kvinnan får komma i kontakt med kvinnokliniken och får fortsatt samtalsstöd, ofta på Centrum för kvinnofrid, säger han.
Men han säger också att man har insett att det saknas kunskap om könsstympning inom socialtjänsten och dess samarbetspartners.
– Därför kommer vi att genomföra en utbildningsdag för socialtjänsten den 3 december i samarbete med länsstyrelsen. Under 2014 och 2015 ska också ett antal skolsköterskor utbildas inom området.
Gymnasieskolan arbetar också med frågan.
– Skolsköterskor frågar de tjejer som kommer från länder där det förekommer, om de till exempel har problem under menstruation, och då kan man upptäcka de här fallen, säger Bertil Almgren (S), gymnasienämndens ordförande.
Den har ingen religiös koppling, den sker i flera olika länder och kulturer.