Malå hotell ägs av det kommunala bolaget Malå Energi och Industri, Meni. Det är ett helägt kommunalt bolag, som i sin tur arrenderar ut hotellet till Malå Hotell och Ski Event. Det var emellertid det kommunala bolaget som stod för den senaste investeringen: En renovering av hotellet för en kostnad på 2,25 miljoner kronor.
Arbetet påbörjades i början av september förra året och färdigställdes i december. Huvuduppdraget, värt 2,1 miljoner kronor gick till ett lokalt inredningsföretag.
Direktupphandlingsgränsen är 534 890 kronor enligt Lagen om offentlig upphandling. Företaget ifråga fick ett uppdrag värt drygt 2 miljoner kronor, utan någon förestående upphandlingsprocess.
Läs också: Jurist: ”Lagen är ingen rekommendation som man kan välja att följa om man vill”
Jim Lundmark är kommunchef i Malå. Han var vid tillfället för renoveringsbeslutet även vd för det kommunala bolaget Meni.
Det låter som en direktupphandling?
– Jo, det får man nog säga att det var. Jag fick i uppdrag av bolagsstyrelsen att ta fram ett koncept för investeringen i hotellet. Företaget i fråga fick uppdraget att ta in offerter från leverantörer som kommunen har avtal med.
Ett uppdrag för 2 miljoner kronor borde väl ha upphandlats enligt LOU?
– Ja, det var det nog lite diskussioner om det också. Det handlade väl om att få jobbet gjort. Det var brådskande, därför valde vi att göra så här.
LOU är ju till för att ni ska få det bäst anbud till lägst pris. Du tror inte att det kan bli dyrare när ni gör så här?
– Nej, det tror jag inte.
Jim Lundmark förklarar att bakgrunden till investeringen var önskemål från den tyska turismen, via företaget Flycar som har ett samarbete med hotellet. De ville bussa fler turister till orten, men tyckte inte att hotellstandarden var tillräckligt bra.
– Det blev bråttom. Frågan lyftes i februari, i maj beslutade vi om renoveringen och den behövde vara klar till skidsäsongens början.
Han fortsätter:
– Ställde vi frågan till någon annan? Nej, vi gjorde inte det. Varför, skulle vi hinna det, nej, det fanns ingen möjlighet. Det handlade om en betydande turismökning och vi hamnade helt enkelt i ett läge då vi fick fråga oss, vad gör vi nu?
Ni struntade i lagen?
– LOU är tidskrävande och kan vara en utmaning för mindre kommuner. Det kan vara svårt, med de bristande resurser vi har, att mäkta med. Men självklart ska vi följa lagen, vi har anställt en upphandlare nu som ska hjälpa oss med de här frågorna.
Du erkänner att det blev fel?
– Vi ska inte gena, vi är medvetna om att det kanske blev lite tokigt här. Det ska inte ske igen, vi ska hålla oss så nära lagen som möjligt, säger Jim Lundmark.
Han berättar också att kommunen för tillfället planerar nya skolbyggnader i form av förskoleavdelningar.
– Här ligger politikerna på, det ska ju helst gå ganska snabbt. Men då har vi sagt stopp, det här ska vi sköta korrekt. Vilket också innebär att det tar längre tid. Det är ju något vi får tänka på framöver när vi planerar, att det ska påbörjas i tid så alla bitar hinns med, säger Jim Lundmark.
Mer om upphandlingar:
Läs också: Skellefteå Krafts hockeyloge: Festade med leverantör – mitt under upphandling
Läs också: Efter Norrans granskning - avbryter upphandling
Läs också: Kommunen kritiseras för takbyte – konkurrensutsatte inte
Det handlade om en betydande turismökning och vi hamnade i ett läge då vi fick fråga oss, vad gör vi nu?