Peter Lundström är naturguide och driver företaget Swenature. Han guidar i dagarna fyra brittiska journalister och var på tisdagsmorgonen på Byske havsbad när han upptäckte någonting som han aldrig har sett förut.
– Vid stranden låg det isbollar utspridda. Vissa små som snöbollar, andra stora som badbollar, berättar han.
Mystiskt
Det visade sig vara ett omtvistat väderfenomen som kallas just ”isbollar”, där orsaken fortfarande inte är helt klarlagd.
– Det har gjorts några intressanta observationer i Sverige. 2009 hittades några som var stora som ett bowlingklot men om det stämmer att de i Byske är stora som badbollar måste de till och med vara större, säger Weine Josefsson, meteorolog vid SMHI.
Behövs vind
Orsaken till att isbollarna bildas är fortfarande ett mysterium.
– Eftersom de bildas när det blåser mycket är det ingen som är där och kan observera dem. Speciellt när de blir såhär stora.
Han berättar att det finns två teorier om hur de uppstår.
– Det som är säkert är att vinden har med saken att göra. Vissa menar att det är kramsnö som blåser ner i vattnet, guppar runt och fryser, säger Weine Josefsson och fortsätter:
– Den andra teorin går ut på att is på havet inte är helt fruset. När isflaken guppar upp och ner i vågorna och skaver mot varandra kan isbollar uppstå.
Är någon av teorierna mer sannolik?
– Det är fullt möjligt att båda sakerna inträffar. Det som i alla fall krävs är att det blåser, att det bildas snöbollar som sedan suger upp vattnet och fryser.
Ett besläktat fenomen är så kallade snörullar där vinden kan göra att det översta täcket på snön, ofta våt snö som ligger på exempelvis skare, rullas ihop till den blir så pass stor att vinden inte längre klarar att flytta den.
Snörullar kan bli upp till 90 centimeter långa.