Socialdepartementet har för tillfället ett förslag ute på remiss som rör införandet av ett bidrag till glasögon för barn och ungdomar under nitton år.
Förslaget syftar till att ge alla barn, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, rättvisa förutsättningar att delta i samhället. En lägstanivå på 800 kronor per person föreslås och landstingen skulle administrera bidraget.
Positiva effekter
Socialnämnden i Skellefteå har tidigare yttrat sig positivt om förslaget:
”Det är i dag relativt vanligt i Skellefteå att familjer ansöker om försörjningsstöd för att kunna köpa glasögon till sina barn”, skriver nämnden, som tror att förslaget kan få positiva effekter och främja jämlikhet mellan medborgarna.
Det tror landstinget i Västerbotten också.
– Absolut, tankemässigt och politiskt stödjer vi naturligtvis idén. Vår invändning rör konstruktionen och landstingens ansvar i sammanhanget, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör.
”Inte vårt ansvar”
Landstinget skriver i sitt yttrande:
”Vi måste skilja på behovsbedömning ur ett medicinskt perspektiv, och biståndsbedömning enligt socialtjänstlagen”.
I yttrandet förklaras även skillnaden i yngre och äldre barns synutveckling.
Hjälpmedel
När barnet blivit över tio år definieras inte glasögon som en medicinisk åtgärd. Det rör sig då om glasögon som hjälpmedel. Före tio års ålder kan glasögon däremot ha ett medicinsk syfte, då det till och med denna ålder finns en möjlighet att motverka bestående synnedsättningar hos barnet.
Det nya bidraget föreslås träda i kraft i januari 2016.
Vår invändning rör konstruktionen och landstingens ansvar i sammanhanget.