Tre arbetsplatser i Skellefteå går ut i strejk

Byggnads säger nej till medlarnas bud. Detta innebär att tre arbetsplatser i Skellefteå går ut i strejk på tisdagen.

Not Found2016-04-11 19:50

De aktuella arbetsplatserna finns på Skellefteå Kraft Arena och Rönnskärsverken. I Skelleftehamn drabbas ungefär tio personer som renoverar lokaler.

– Det gäller ett omklädningsrum för semestervikarier som ska tas i bruk i sommar, samt lokaler för företagshälsovården som just nu befinner sig i tillfälliga lokaler. Konsekvensen blir att de blir kvar där längre, sa Ann Lundholm, kommunikationschef på Boliden-Rönnskär, till Norran för några veckor sedan.

Samtidigt har Målareförbundet lagt ett nytt varsel för att öka trycket på arbetsgivarna. Varslet innebär att ytterligare omkring 440 målare på 14 företag tas ut i strejk den 22 april, om parterna inte kommit överens innan dess. Bland annat berörs Skellefteföretaget Holmlunds Måleri AB.

NCC, vars bygge på Skellefteå Kraft Arena påverkas, har avböjt att kommentera strejken.

”Helt tomt”

"Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej", skriver Byggnads i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Tidigare under dagen träffade både fackförbundet Byggnads och arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier medlarna i hopp om att lösa konflikten.

– Vi har framfört vad vi tycker är viktigt för medlarna och jag vill och hoppas att vi kommer till förhandlingsbordet nu, så att vi får till de lösningar vi har pratat om, sade Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, till TT.

”Oansvarligt”

Vid 18.30-tiden kom Byggnads besked om att strejken inleds på tisdagen.

"Oansvarigt", kommenterade Sveriges Byggindustrier strax efteråt och beskrev budet som "en rak förlängning" av det befintliga avtalet.

"Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer", skriver Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Stötestenen i byggnadskonflikten har framför allt varit lönesystemet. Även i lördags fick Byggnads och Sveriges Byggindustrier ett bud från medlarna som facket senare sade nej till.

10 000 berörs

Byggnads ansåg att det budet var ett "frontalangrepp på våra lönesystem och i förlängningen också ett angrepp på den svenska modellen".

Enligt arbetsgivarsidan innehöll budet bland annat en låglönesatsning och satsningar för förbättrad jämställdhet och arbetsmiljö.

Facket har varslat om strejk för totalt 2 600 av sina medlemmar. 1 650 av dem går ut i strejk på tisdagen.

Enligt arbetsgivarsidan så berörs totalt nästan 10 000 anställda av strejken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!