I november förra året påbörjades ombyggnationen av den gamla gymnastiksalen på Nordanå och vid samma tidpunkt i år, i slutet av november, är Exploratoriettänkt att öppna för allmänheten.
Skolklasser kommer få tillgång till det från september och redan i dag fick pedagoger från förskolan upp till gymnasiet en förhandstitt på de pedagogiska programmen.
– Vi vill att det ska bli naturligt för lärarna att se oss som ett besöksmål redan under hösten, säger verksamhetschefen David Hübinette.
Centret ska i första hand locka barn och ungdomar i åldrarna 5–19 år.
– I de pedagogiska programmen kan det vinklas för att passa de olika åldrarna, säger David Hübinette.
Under hösten kommer det finnas två pedagogiska program. ”Nobelväskans hemlighet” är ett samarbete med Nobelmuseetoch vänder sig i första hand till andra- och tredjeklassare.
– Tillsammans med barnen ska vi lista ut vad dynamik och uppfinningar är och sedan öppnar vi upp dörren till Alfred Nobels laboratorium, säger pedagogen Carina Berggren.
Väl därinne får barnen släppa loss kreativiteten och uppfinna på egen hand.
– Det ska vara något för alla sinnen, säger Carina Berggren.
”Den automagiska staden” riktar sig till årskurs 4 och 5 och visar hur olika system som vatten, avlopp och fjärrvärme ser ut.
– Det finns hus, fontäner och vattentorn som i en vanlig stad och det föder ju jättemycket kreativitet, säger Roger Marklund, projektledare från samhällsbyggnad på Skellefteå kommun.
– Det här blir ett startskott som triggar igång tankar och funderingar, säger David Hübinette.
Med några månader kvar innan Exploratoriet öppnar för allmänheten återstår en del arbete, bland annat ska delar av Teknobalder flytta in. Och med hjälp av ”Naturvetenskap och teknik för alla”-lådor ska upptäckarlusten även ut på skolorna.
– Fortbildningen får lärarna här, men själva laborationerna gör de på skolorna, säger pedagogen och NTA-samordnaren Pär Lundmark.
– Det är inte bara här i lokalerna som det sker, utan det finns tentakler ut även i klassrummen, säger David Hübinette.