Skellefteås första träningscenter, Castro Gym, öppnade 1981.
– Om man går tillbaka till den tiden var besökarna sådana som tävlade i bodybuilding. Det fanns inga ”vanliga” människor, bara de som var dedikerade, säger Jonas Munckhammar, PT-ansvarig vid Friskvårdskompaniet.
– När Friskvådskompaniet öppnade fanns det tre anläggningar i stan. Nu finns det 15 stycken i Skellefteå med omnejd, och då har vi inte räknat kommunens badanläggningar förutom Eddahallen, säger Johan Karinen, Friskvårdskompaniets verksamhetschef.
I dag växer gymmen som svampar ur jorden. Sverige har blivit ett av världens gymtätaste länder.
– Vi är den befolkningen i Europa som är mest på träningscenter. 21,2 procent av svenskarna har ett träningskort. Vi har inga exakta siffror men Skellefteå ligger definitivt över genomsnittet i landet, säger Johan.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Bodybuilders finns visserligen kvar, men nu för tiden finns en mängd olika anledningar att besöka gym. Skadade personer rehabiliterar, idrottsmän fystränar, motionärer springer på löpband, överviktiga tränar för att gå ner i vikt och vänner går på gym för att att ses och umgås.
– Träning blir mer och mer individuell och annorlunda för alla. Det gäller också träningssätten, det som får min kollega att mår bra kanske inte gäller för mig. Därför har till exempel personliga tränare exploderat de senaste åren, säger Jonas.
– För 20 år sedan fanns knappt personliga tränare, för tio år sedan var det ett fåtal. De var för fem, sex år sedan som extremt många utbildade sig, säger Johan.
En annan sak som har växt sig stark är gruppträningar.
– Att inte bara komma in hit själv utan träna tillsammans med folk, det blir en gruppdynamik. Gymmen blir ännu mer av en social samlingspunkt, säger Johan.
Förutom tillgängligheten och närheten, exempelvis har gym öppnat i Kåge, Ursviken och Bureå, ställs högre krav på generösa öppettider och varierande längd på träningspassen.
– Det finns de som vill träna väldigt tidigt på morgonen och de som vill träna väldigt sent. En trend är att de kortare passen på 30 minuter blir populärare. Då hinner du träna på lunchen, säger Jonas.