Onsdagen den 20 november väckte åklagare Magnus Öhrn åtal för mord. Misstänkt: en 21-årig man från Umeå.
Det var klockan 06.36 på lördagsmorgonen den 20 juli som polisen i Umeå larmades till Centralstationen. Vittnen hade sett hur en yngre kvinna kommit upp från trappan och ut på perrongen, blödande och ropande på hjälp.
Avled av skottskadorna
Den 22-åriga kvinnan fördes allvarligt skadad till Norrlands universitetssjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.
En omfattande polisinsats sattes in i jakten på mördaren. Inledningsvis satt tre män anhållna, misstänkta för delaktighet i mordet.
Han anhölls den 31 juli
Men misstankarna avskrevs, och ganska snabbt riktades polisens uppmärksamhet mot en 21-årig man som är bosatt i närheten av Centralstationen.
Den 31 juli anhölls mannen, och ett par dagar senare häktades han vid Umeå tingsrätt. Nästan fyra månader senare väcktes alltså åtalet, och den 26 november inleddes den fyra dagar långa rättegången.
Tingsrättens dom
Klockan elva i dag, tisdag, meddelade Umeå tingsrätt sin dom. Domstolen har kommit fram till att det handlar om ett mord.
Den 21-årige mannen från Umeå döms därför till 14 års fängelse. I domen redogör man för det som skedde innan mordet, skottlossningen mot en bostad i Umeå.
Omfattande analys
Det handlar om skottplatsen vid Centralstationen, skyttens placering och vapnet som användes, SKL:s analyser, skottbanan och diskussionen om byggstängslet om möjligheten att kulan först kan ha träffat stängslet, som försvaret lyfte fram.
Sedan kommer domstolen fram till den centrala frågan: var detta ett mord?
Likgiltighetsuppsåt
Enligt Umeå tingsrätt har 21-åringen varit likgiltig inför de risker han utsatte den 22-åriga kvinnan genom att rikta ett gevär mot henne och därefter skjuta.
Domstolen resonerar kring detta med så kallat likgiltighetsuppsåt. Det påpekas att det inte bara kan handla om att den enskilde ”borde ha insett att det förelåg en risk”.
Inställning och attityd
Avgörande är enligt tingsrätten ”gärningsmannens inställning och attityd vid gärningstillfället”.
Ur domen:
”Endast om han har haft en likgiltig inställning till effektens förverkligande ska gärningen bedömas som uppsåtlig.”
Domstolen påpekar att mannen först skjutit mot en bostad i centrala Umeå.
”Det var uppenbart”
”Han kan därefter inte ha varit omedveten om att det var ett farligt vapen som han höll i händerna”, fortsätter det i domen.
Därför är det enligt tingsrätten uppenbart att 21-åringen var medveten om att det förelåg en risk att den 22-åriga kvinnan skulle dö när han sköt mot henne.
Rationellt beteende
Umeå tingsrätt skriver också att 21-åringens beteende visade på en likgiltighet inför att kvinnan skulle dö av skottet.
Där nämns ett rationellt beteende genom att hämta ett skarpladdat vapen, skjuta mot bostaden på Ersboda, hur han begav sig till Centralstationen – och efter mordet gömde vapnet och sökte upp offret på avstånd.
14 är normalpåföljden
När det gäller längden på fängelsestraffet skriver tingsrätten att livstids fängelse ”är förbehållet de allvarligaste fallen av mord och dit hör inte denna gärning”.
Sammantaget bedöms straffvärdet vara 14 års fängelse. Straffet för mord är fängelse lägst 10 år och högst 18 år eller livstid.
Normalpåföljden för mord är just 14 års fängelse.