Var inte en suring – gör surströmmingsfesten lite roligare i år. Baka en pizza med jäst fisk som pålägg. Den konserverade delikatessen, som ätits i landet sedan 1500-talet, har aldrig tidigare använts som ingrediens på en pizza. Tills nu.
Surströmmingspizzan är nog den första pizzan någonsin som är förbjuden i hela EU, men som har undantag att finnas i Sverige.
Botten består av tunn- eller knäckebröd. ”Blir den inte alldeles geggig?”, kanske ni tänker. Men den smakar och håller bättre än vad man kan ana.
Den ugnsgräddas tillsammans med dill- och tomatsås samt ett ostlager, helst blandat med lite Västerbottensost. Därefter kan den toppas med surströmming och dina favorittillbehör. Vi valde att testa med klassiker som kokt potatis, dill, tomat och lök. Som dekoration använde vi lingon.
Suriöst – den är god. Förutsatt att du gillar surströmming till att börja med. Annars finns det risk att du själv lägger en pizza efteråt.
Såhär tillagar du den:
1) Ta ett korntunnbröd, eller om du vill ha en mer pizzaliknande form, ett runt knäckebröd. Vanligt tunnbröd må vara en klassiker vid surströmmingsfester, men riskerar att gå sönder efter äventyret i ugnen.
2) Hacka dill och blanda tillsammans med tomatpuré. Fördela ett tunt lager över tunn- eller knäckebrödet.
3) Häll över riven ost. En rekommendation är mozzarella blandat med Västerbottensost. Sätt pizzan i ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter, tills osten smält.
4) Toppa med surströmming och dina favorittillbehör! Ifall du vill göra pizzaslice blir det enklast att dela pizzan direkt efter den blivit färdiggräddad. På bilden ser du kokt potatis, tomat, silverlök, dill och lingon. Gillar du pizzadipp? Lägg en liten skål med crème fraiche i mitten!
Vi skämtar inte – den smakar förvånansvärt gott.
Såhär kan den se ut med korntunnbröd som botten.
Kom igen nu – prova. Det kunde ha varit värre. Typ surströmmingspalt eller friterad camembert med rårörd surtrömmingssylt.