Test: Skellefteås konstigaste semlor – vilken är godast?

Få har troligen undgått att semlor har blivit en sport bland bagerierna. På bara några få år har det dykt upp massor av varianter. Norran tog reda på vilka som går att köpa i Skellefteå – och testade vilka som smakar bra.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Not Found2017-01-29 08:00

Mufflan, mumlan, wrapen, prinsessvarianten eller chokladsemla: varianterna av årets alternativa semlor är många.

Norrans reportrar Lina Andersson, Elin Ala, Elisabeth Eriksson och Thea Holmqvist smakade samtliga med ett mål: att utse en vinnare i semmelkriget – och se vilka som snarare är en skymf mot originalsemlan.

Mumlan

Först ut var mumlan, en vanlig semla bortsett från att semmelbrödet ersatts med en strösockrad munk.

– Den är lite för söt. De kunde ha tagit bort sockret på antingen bottnen eller locket, säger Elin.

Semlan som nog har fått mest uppmärksamhet i media är semmelwrapen, en vanlig semla men med tunt bröd och en sträng mandelmassa och grädde.

– Jag tycker att den funkar som ett alternativ ifall man vill ha en vanlig semla. I alla fall om man gillar innehållet mer än brödet, säger Elisabeth.

– Den får väldigt mycket minus för sitt utseende. Den ser blek och tråkig ut, och har alldeles för mycket grädde, säger Thea, som mest såg framemot prinsessemlan, en marsipanklädd semla med sylt.

Besvikelse

När hon såg innehållet kom dock besvikelsen.

– Vad håller de på med? Vad gör sylten där? Jag tänkte mig en insida med flera lager av mandelmassa och marsipan, säger hon.

Elisabeth tror att den kan gå hem i stugorna.

– Prinsesstårtan är i särklass den största tårtan i Sverige, så många borde kunna gilla den. Personligen ger jag den ett lågt betyg då jag inte gillar marsipan, men jag måste erkänna att det är en bra fusion, säger Elisabeth.

”Inte en semla”

Kanske längst från den vanliga semlan är chokladsemlan, med chokladdoppat lock, chokladmousse och mandelmassa.

– Det känns absolut inte som en semla, snarare en biskvi tillsammans med bröd. Chokladen på locket går sönder, den är inte så lätt att äta, säger Lina.

Alla är överens om att den smakar helt okej, men att den är för mastig för att ätas upp helt.

– Det är en glassupplevelse. Smakar smält chokladglass eller chokladmousse, säger Thea.

– Jag håller med, jag fick nästan sommarfeeling när jag smakade på den, säger Elisabeth.

Fusion

Vinnarsemlan blev mufflan, en fusion mellan en muffins och semla.

– Jag tycker att namnet låter jättesnuskigt, men den får stilpoäng för att den är fin, säger Lina.

Elisabeth påpekar att den är enkel för folk att göra då semmelbröd måste jäsa medan en muffinssmet går att fixa på nolltid.

– Den är mest lik originalet av alla, men känns ändå nyskapande. Den är god, vi är glatt överraskade, säger Elin.

undefined

Vinnaren: Mufflan

En semla gjord av en muffins. Det enda Norrans smakpanel saknade var kardemumma i muffinsdegen.

Förloraren: Chokladsemlan

Semla med chokladdoppat lock, chokladmousse och mandelmassa. Panelen anser att den är för långt från en semla, och lite svår att äta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om