Ta chansen i helgen: Vandra runt i kommunen

Den är knappt två mil lång och går genom varierad terräng. Kraftleden är en av många vandringsleder som finns i Skellefteå kommun och en riktig utmaning om sommarregnet varit rikligt.

Spontanfika. Vindskydd finns utplacerade, men det går ju lika bra att äta vid en sten.

Spontanfika. Vindskydd finns utplacerade, men det går ju lika bra att äta vid en sten.

Foto: Spontanfika. Vindskydd finns utplacerade, men det går ju lika bra att äta vid en sten.

Not Found2016-06-05 10:30

För tre år sedan inrättade Skellefteå kommun tillsammans med vandringsledsföreningarna ett vandringskort för att få fler att upptäcka de olika lederna. Kortet gäller under sommarmånaderna, innehåller 14 vandringsleder och den som fram till den 2 oktober vandrar minst tre av dem har chansen att vara med i en utlottning.

– Det är fler och fler som upptäcker det här. Första året såldes det ungefär 120 kort och ifjol var det 194. Det är även fler som är ute och går och det är roligt att det blivit så, säger Stefan Permansson, fritidskonsulent på Skellefteå kommun.

En av de nyaste vandringslederna i både kommunen och kampanjen är Kraftleden mellan Skelleftehamn och Skellefteå. Den invigdes i maj förra året och bara en månad senare tog mitt kompisgäng på sig ryggsäck och vandringskängor för att ta sig an vandringsleden. Vi startade vår vandring i Skelleftehamn och började knata efter de orangefärgade markeringarna.

Kanske borde namnet fått oss att begripa att det skulle bli en kraftansträngning och att kraftledningen skulle vara vår ledstjärna genom terrängen … Kraftleden går över stock, sten och omfattande myrmark där den sistnämnda kan kännas oändlig, speciellt om dagarna närmast vandringen bjudit på regn. Det finns spångar på sina håll, men de är inte så många och man bör nog räkna med att både bli blöt och myggbiten under turens gång.

Vandringsleden är 18 kilometer lång och går förbi olika sevärdheter som kolbottnar, gravrösen och stensättningar från järn- och bronsåldern och ett kalkbrott från 1600-talet. Vissa attraktioner ligger alldeles intill leden medan andra kräver en omväg. Bestämmer du dig för att gå Kraftleden i mitten av juni får du hålla ögonen öppna efter den sällsynta rosbusken finnrosen. Det allra första svenska exemplaret hittades vid Kalkstenstjärn 1850 av apotekaren och Skelleftebon Mattias Dyhr och är anledningen till att området sedan 40 år tillbaka är naturreservat.

undefined
Spontanfika. Vindskydd finns utplacerade, men det går ju lika bra att äta vid en sten.
undefined
Gästvänlig. Varken grodor eller mygg skyr de som gästar Kraftleden.
undefined
Riktmärke. De orange markeringarna visar vägen.
undefined
Vid starten. Maria Saverstam, Elin Ala, Per Brännström, Elisabeth Eriksson och Greger Burman innan vandringen från Skelleftehamn börjar.
undefined
Egen väg. Leden är inte alltid lätt att följa, men då är det bara att följa kraftledningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!