Håkan Lindh (Fp), Andreas Löwenhöök (M), Daniel Öhgren (C) och Maria Wiksten (Kd), har skickat in en motion om att kommunen ska sätta upp kommunövergripande mål för att Skellefteå ska kunna ha Sveriges bästa skola 2012.
I motionen vill de också:
- Att uppdra till kommunstyrelsen i samverkan med barn- och grundskolenämnden och gymnasienämnden återkomma med en strategi och handlingsplan för hur det målet ska uppnås.
- Att beslutsunderlag för mål och övergripande strategi för måluppfyllelsen föreläggs fullmäktige för beslut under 2013.
Motionärerna tror att ett tydligt utvecklingsmål som Sveriges bästa skola 2020 och en förstärkning av resurser som motsvarar ambitionsnivån skulle "bidra till kraftigt förbättrade resultat och ökad attraktivitet och växtkraft för hela Skellefteåregionen”.
Som exempel på satsningar nämns insatser för att:
- Förstärka pedagogiskt innehåll i förskolan, begränsa barngruppernas storlek och säkra tryggheten i förskolorna.
- Tillförsäkra alla elever det stöd och resurser de behöver för att de utifrån var och ens förutsättningar ska få bästa möjliga förutsättningar för sitt fortsatta lärande.
- Säkerställa att elever och lärare får tillgång till de möjligheter som moderna läromedel, tekniska hjälpmedel och IT-stöd ger.
- Målmedvetet arbeta för att höja läraryrkets status såväl löne- som innehållsmässigt, så att de bästa och mest engagerade lärarna väljer Skellefteå.
- Anpassa skolnämndernas budgetar så att det finns rimliga förutsättningar att genomföra de satsningar som krävs för att nå målet om Sveriges bästa skola 2020.
”Svårdefinierat mål”
Gymnasiekontoret tycker däremot att målet Sveriges bästa skola ”är ett både högt och svårdefinierat mål. Skellefteås skolor är i många avseenden bra. Resultatnivån tål väl jämförelser med andra liknande kommuner och resurser används på ett effektivt sätt. Samtidigt är det långt kvar innan de nationella målen i skollagen uppnås fullt ut. Möjligen skulle den skola som når full måluppfyllelse enligt skollagen förtjäna utmärkelsen Sveriges bästa skola”.
Gymnasiekontoret bedömer att den föreslagna målsättningen ska definieras på ett tydligare sätt. De anser annars inte att den är användbar för verksamhetsutvecklingen. ”Om målsättningen ska vara trovärdig förutsätts rimligtvis en betydande resursförstärkning”, skriver gymnasiekontoret avslutningsvis.