Allt började med att Bo Lundmark och hans fru gick en kurs i bÀrförÀdling i Kalix hÀromÄret.
â Den första uppgiften var att gĂ„ runt i butikerna för att se vilka svenska bĂ€r som fanns i butikerna, berĂ€ttar han.
Och de fick mycket svÄrt att hitta nÄgot svenskt.
â NĂ€stan inget fanns. Jag som varit företagare hela livet tĂ€nkte att det var knepigt att vi inte producerar egna bĂ€rprodukter hĂ€r.
Efter kursen började de skissa pÄ en idé som blev ett innovationsprojekt med lÀnsstyrelsen. Projektet fick klartecken och drivs sedan i fjol som en del av Glommers miljöenergi.
All förÀdling sköts av Anja Lindgren nere i livsmedelslokalen, medan hon spÄnar pÄ nya produkter.
Hela bĂ€ret tas tillvara â de blir nĂ€mligen lĂ€ttare att torka om de pressas först â innan de blir juice, purĂ©, torkade bĂ€r och bĂ€rpulver.
Anja har jobbat som livsmedels- och miljöinspektör, bland annat pÄ Glommers miljöenergi.
â Det roligaste som inspektör var att hjĂ€lpa dem som ville starta upp nĂ„got, ett bageri till exempel. Och nu fĂ„r jag göra det sjĂ€lv, sĂ€ger hon.
â Med Anjas bakgrund var det betydligt enklare att vĂ„ga starta upp det hĂ€r företaget, det var lite bingo för oss, berĂ€ttar Bo.
Anja och hennes man Àgde ocksÄ tidigare lokalen som GlommersbÀr hÄller till i.
â Jag tror det finns ett stort intresse nu, det kĂ€nns vĂ€ltajmat. Folk Ă€r mer intresserade av hĂ€lsa och vill veta vad de stoppar i sig. De har blivit mer medvetna och vill veta hur lĂ„nga transporterna Ă€r, de vill ha lokalproducerat och kravmĂ€rkt.
Och det finns mycket ogjort i branschen, menar Bo.
â Idag plockas det bara i mĂ€ngder. Och det Ă€r skillnad pĂ„ bĂ€r och bĂ€r, man borde kunna skilja Ă„t finbĂ€ren frĂ„n de andra och öka priserna pĂ„ de bĂ€ttre. Om du ska plocka hundra liter bĂ€r per dag hinner du förstĂ„s bara rafsa ihop dem.
NÄgon mÄste ju börja, tÀnkte han. GlommerstrÀsk har dessutom en nÄgot bortglömd bÀrhistoria.
â PĂ„ 20â och 30-talet kom flickor frĂ„n Stockholm upp hit och plockade bĂ€r för att tjĂ€na pengar. De Ă„kte till Jörn med Ă„nglok och fick Ă„ka hĂ€st hit sedan. Det kĂ€nns som Sverige befinner sig i en fas dĂ€r vi bara ska köpa, inte producera.
Innan bÀrkursen i Kalix hade Bo ingen aning om hur det var stÀllt med svenska bÀr i butikerna.
â Jag tror inte andra heller vet hur illa stĂ€llt det Ă€r. 80 procent av vĂ„ra bĂ€r exporteras till Asien. BĂ€ren du kan köpa i butikerna hĂ€r Ă€r odlade, frĂ„n Polen eller USA.
Han tycker att allemansrÀtten har stÀllt till det en smula.
â Egentligen ger vi bort bĂ€ren, och det gĂ€ller ungefĂ€r en miljard kronor som gĂ„r ur landet. VĂ€rdet pĂ„ bĂ€ren för markĂ€garna Ă€r egentligen större Ă€n tillvĂ€xten pĂ„ skogen, men de kĂ€nner inte till resurserna. Och utan de hĂ€r utlĂ€ndska plockarna sĂ„ skulle bĂ€ren bli kvar i skogen, det finns inget intresse hos stockholmsflickorna att plocka bĂ€r lĂ€ngre, sĂ€ger Bo som sjĂ€lv köpte sin första moped för bĂ€rpengar.
Det Àr visserligen lite hippt att plocka bÀr och göra egen sylt, sÀger Anja.
â Men det Ă€r ett stort steg mellan eget bruk och att sĂ€lja, som mer Ă€n hobbyverksamhet. Unga skulle hyfsat enkelt kunna tjĂ€na lika mycket pĂ„ att plocka bĂ€r som pĂ„ ett kommunalt sommarjobb.
Det enda som görs med juicen Àr pastörisering, berÀttar Anja vid bÀrpressen dÀr hon öser ner lingon.
â Juice Ă€r juice. Det fĂ„r inte innehĂ„lla annat Ă€n just juice frĂ„n bĂ€ren, dryck dĂ€remot fĂ„r du behandla pĂ„ ett annat sĂ€tt.
PÄ bÀrtorken ligger stora ark bestÄende av torkad blÄbÀrspuré.
â De ska strimlas och rullas i socker. Folk kan sĂ€ga âsocker, varför ska man ha socker överallt?â men jag tar hellre sockret Ă€n en massa tillsatser, sĂ€ger Anja.
Det finns massor att göra, men ingen gör det, menar hon. PÄsen med hjortronkÀrnor pÄ skrivbordet Àr ett bra exempel.
â KĂ€rnfri hjortronsylt Ă€r efterfrĂ„gat och oljan i kĂ€rnorna kan anvĂ€ndas i hudvĂ„rdsprodukter.
Tanken Àr att utöka till att sÀlja till restauranger och kaféer.
â Och kanske Ă€ldreboenden, sĂ€ger Bo.