Svenska bĂ€r reser lĂ„nga vĂ€gar innan de Ă€r tillbaka – nu förĂ€dlas skogens skatter hĂ€r

Stora mÀngder bÀr försvinner utomlands, för att sedan komma tillbaka till vÄra butiker efter lÄnga transporter. Bo Lundmark och Anja Lindgren vill rÄda bot pÄ detta och hÄlla bÄde bÀren och förtjÀnsten lokalt.

Foto: Leif Andersson.

Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Not Found2015-10-03 11:00

Allt började med att Bo Lundmark och hans fru gick en kurs i bÀrförÀdling i Kalix hÀromÄret.

– Den första uppgiften var att gĂ„ runt i butikerna för att se vilka svenska bĂ€r som fanns i butikerna, berĂ€ttar han.

Och de fick mycket svÄrt att hitta nÄgot svenskt.

– NĂ€stan inget fanns. Jag som varit företagare hela livet tĂ€nkte att det var knepigt att vi inte producerar egna bĂ€rprodukter hĂ€r.

Efter kursen började de skissa pÄ en idé som blev ett innovationsprojekt med lÀnsstyrelsen. Projektet fick klartecken och drivs sedan i fjol som en del av Glommers miljöenergi.

All förÀdling sköts av Anja Lindgren nere i livsmedelslokalen, medan hon spÄnar pÄ nya produkter.

Hela bĂ€ret tas tillvara – de blir nĂ€mligen lĂ€ttare att torka om de pressas först – innan de blir juice, purĂ©, torkade bĂ€r och bĂ€rpulver.

Anja har jobbat som livsmedels- och miljöinspektör, bland annat pÄ Glommers miljöenergi.

– Det roligaste som inspektör var att hjĂ€lpa dem som ville starta upp nĂ„got, ett bageri till exempel. Och nu fĂ„r jag göra det sjĂ€lv, sĂ€ger hon.

– Med Anjas bakgrund var det betydligt enklare att vĂ„ga starta upp det hĂ€r företaget, det var lite bingo för oss, berĂ€ttar Bo.

Anja och hennes man Àgde ocksÄ tidigare lokalen som GlommersbÀr hÄller till i.

– Jag tror det finns ett stort intresse nu, det kĂ€nns vĂ€ltajmat. Folk Ă€r mer intresserade av hĂ€lsa och vill veta vad de stoppar i sig. De har blivit mer medvetna och vill veta hur lĂ„nga transporterna Ă€r, de vill ha lokalproducerat och kravmĂ€rkt.

Och det finns mycket ogjort i branschen, menar Bo.

– Idag plockas det bara i mĂ€ngder. Och det Ă€r skillnad pĂ„ bĂ€r och bĂ€r, man borde kunna skilja Ă„t finbĂ€ren frĂ„n de andra och öka priserna pĂ„ de bĂ€ttre. Om du ska plocka hundra liter bĂ€r per dag hinner du förstĂ„s bara rafsa ihop dem.

NÄgon mÄste ju börja, tÀnkte han. GlommerstrÀsk har dessutom en nÄgot bortglömd bÀrhistoria.

– PĂ„ 20– och 30-talet kom flickor frĂ„n Stockholm upp hit och plockade bĂ€r för att tjĂ€na pengar. De Ă„kte till Jörn med Ă„nglok och fick Ă„ka hĂ€st hit sedan. Det kĂ€nns som Sverige befinner sig i en fas dĂ€r vi bara ska köpa, inte producera.

Innan bÀrkursen i Kalix hade Bo ingen aning om hur det var stÀllt med svenska bÀr i butikerna.

– Jag tror inte andra heller vet hur illa stĂ€llt det Ă€r. 80 procent av vĂ„ra bĂ€r exporteras till Asien. BĂ€ren du kan köpa i butikerna hĂ€r Ă€r odlade, frĂ„n Polen eller USA.

Han tycker att allemansrÀtten har stÀllt till det en smula.

– Egentligen ger vi bort bĂ€ren, och det gĂ€ller ungefĂ€r en miljard kronor som gĂ„r ur landet. VĂ€rdet pĂ„ bĂ€ren för markĂ€garna Ă€r egentligen större Ă€n tillvĂ€xten pĂ„ skogen, men de kĂ€nner inte till resurserna. Och utan de hĂ€r utlĂ€ndska plockarna sĂ„ skulle bĂ€ren bli kvar i skogen, det finns inget intresse hos stockholmsflickorna att plocka bĂ€r lĂ€ngre, sĂ€ger Bo som sjĂ€lv köpte sin första moped för bĂ€rpengar.

Det Àr visserligen lite hippt att plocka bÀr och göra egen sylt, sÀger Anja.

– Men det Ă€r ett stort steg mellan eget bruk och att sĂ€lja, som mer Ă€n hobbyverksamhet. Unga skulle hyfsat enkelt kunna tjĂ€na lika mycket pĂ„ att plocka bĂ€r som pĂ„ ett kommunalt sommarjobb.

Det enda som görs med juicen Àr pastörisering, berÀttar Anja vid bÀrpressen dÀr hon öser ner lingon.

– Juice Ă€r juice. Det fĂ„r inte innehĂ„lla annat Ă€n just juice frĂ„n bĂ€ren, dryck dĂ€remot fĂ„r du behandla pĂ„ ett annat sĂ€tt.

PÄ bÀrtorken ligger stora ark bestÄende av torkad blÄbÀrspuré.

– De ska strimlas och rullas i socker. Folk kan sĂ€ga ”socker, varför ska man ha socker överallt?” men jag tar hellre sockret Ă€n en massa tillsatser, sĂ€ger Anja.

Det finns massor att göra, men ingen gör det, menar hon. PÄsen med hjortronkÀrnor pÄ skrivbordet Àr ett bra exempel.

– KĂ€rnfri hjortronsylt Ă€r efterfrĂ„gat och oljan i kĂ€rnorna kan anvĂ€ndas i hudvĂ„rdsprodukter.

Tanken Àr att utöka till att sÀlja till restauranger och kaféer.

– Och kanske Ă€ldreboenden, sĂ€ger Bo.

Foto: Leif Andersson.
Foto: Leif Andersson.
Foto: Leif Andersson.
Foto: Leif Andersson.
Foto: Leif Andersson.
Foto: Leif Andersson.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om