Ett 70-tal personer hade trotsat SHL-ishockey och annat som kunde locka den här kvällen. Mötet var ordnat av Vuxenskolan i samverkan med Stora Bygdeträskets fiskevårdsområde.
Lyfte fram det positiva
Rolf Hedqvist, Villvattnet, ledde mötet som inleddes med att Jan Burvall, bränsleutvecklare på Skellefteå Kraft, fick berätta bakgrunden till varför bolaget vill fortsätta satsningen på torvbrytning.
Han lyfte fram flera positiva sidor av projektet: allt från behovet att ersätta gamla torvtäkter och en ökad egenförsörjning av bränsle, till det lämpliga läget, de stora arealerna och den goda kvalitén på torven.
”Vill skaffa kunskaper”
Och precis som i onsdagens Norran påpekade Jan Burvall att man deltar i dessa möten just för att få in synpunkter.
– Och Skellefteå Kraft hela tiden försöker skaffa sig kunskap kring tekniska lösningar och frågan om riskerna med utsläpp av kvicksilver som en följd av torvbrytningen.
Gott om motståndare...
Snabbt fick han mothugg från flera personer. Staffan Landström, länskonsulent vid Naturskyddsföreningen, underströk riskerna med projektet.
Han påpekade att flera berörda – bybor, fiskevårdsområden och naturskyddsföreningen – i somras gjorde en protestskrivelse där man listade ett antal punkter.
Lång rad med argument
– Det handlar om en försämrad boendemiljö där stora rekreationsområden förstörs, trafik– och bullerproblem, att kommunens miljömål inte följs, att höga naturvärden äventyras, risker för utsläpp av metylkvicksilver, hur fisket och vattnet påverkas negativt.
Ser många risker
– Vi anser oss ha många goda argument för riskerna med projektet med en ny torvtäkt, sammanfattade han.
Det flera timmar långa mötet avslutades med en frågestund.