Strålningstillbud vid NUS: ”Kunde ha fått mycket allvarliga konsekvenser”

Sju personer på ett laboratorium vid NUS utsattes i oktober förra året för ett strålningstillbud vid isotoptillverkning. Olyckan har nu anmälts till bland annat Arbetsmiljöverket och Strålsäkerhetsmyndigheten.

Not Found2017-01-23 14:54

Strålningstillbudet uppstod i samband med produktion av isotopen 18F, vars användningsområde bland annat är till radioaktiva läkemedel. En produktion som vanligtvis sker bakom en skyddande stängd bunkerdörr. Dörren i detta fall stod emellertid öppen på grund av ett studiebesök.

Besöksgruppen på fyra personer samt tre kemister befann sig i laboratoriet intill isotoptillverkningen.

Läs mer:  Hoppas på bättre cancerbehandlingar – efter satsning på ny röntgen

Den stråldos som gruppen utsattes för uppmättes senare till den motsvarande en mammografiundersökning. Strålskyddsmyndigheten klassar emellertid olyckan som en tvåa på den sjugradiga INES-skalan. Anledningen till detta är att myndigheten anser att ”händelsen kunde ha fått mycket allvarliga konsekvenser om personerna befunnit sig närmare” tillverkningen.

Utredningen av olyckan visar att den säkerhetsspärr som ska omöjliggöra tillverkning om dörren står öppen hade kopplats ur. Urkopplingen skedde 2012 i samband med en lagning av dörren. Då reparationsarbetet tog tid missades en slutgiltig kontroll om att aktivera spärren igen.

En åtgärdsplan har tagits fram för att undvika liknande olyckor i framtiden, uppger landstinget.

Se också: TV: Se Norran testa den mystiska kraften

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om