Stort intresse för ekologiska gårdar

Efterfrågan på ekologiska mejeriprodukter ökade med över 30 procent förra året. Norrmejerier erbjuder nu ett stimulanspaket för att locka fler till att övergå till ekologisk produktion.

Not Found2015-03-11 07:00

– Försäljningen ökar och marknaden växer, säger Henrik Wahlberg, styrelseordförande på Norrmejerier.

Den stora ökningen gjorde det svårt att tillgodose kundernas efterfrågan, trots att 15 procent av sortimentet färska mejeriprodukter är ekologiskt.

– Vi behöver mer KRAV-certifierad mjölk, konstaterar Henrik Wahlberg, den ekologiska trenden kom senare till norr än söder, men är på frammarsch. Det finns en affärsmöjlighet för bönder att tillgodose vad marknaden efterfrågar.

– Sedan två år tillbaka söker konsumenterna lokalproducerade ekologiska produkter. De känner sig trygga med kravmärkta produkter, berättar Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier.

Norrmejerier erbjuder nu ett stimulanspaket för att locka konventionella gårdar att ställa om till ekologisk produktion, som innehåller bland annat utbildning och ekonomiskt stöd.

– Det tar ungefär ett år att ställa om växtodlingen på gården, och sex månader att ställa om djuren, säger Lars Westman.

Djuren får äta ekologiskt och efter ett halvår ska mjölken uppfylla kraven. Två andra grundläggande krav för ekologisk produktion är att konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel inte är tillåtna. Under tiden får de 10 öre mer för sin mjölk för att underlätta övergången.

– Vi har också haft träffar där ekobönder delger sina erfarenheter, överför kunskap och knyter nya kontakter som kan komma med vägledning, vilket är positivt, berättar Henrik Wahlberg.

Det har varit ett stort intresse för träffarna, 42 personer från 29 gårdar har kommit, och utöver dem har fler meddelat att de övergår till ekologisk produktion.

På erfarenhetsträffarna får erfarna ekobönder överföra kunskap och knyta nya kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om