Patienten, som lider av en demenssjukdom, flyttades till ett eget rum efter att han hade stört andra patienter i en flerbäddssal. Han fick ett rörelselarm, men när nattpersonalen kom in till honom hade han ändå lyckats dra bort en kateter.
När hans fru besökte honom morgonen därpå var dörren till hans rum stängd och en stol stod mot dörren. Enligt personalen var det för att de skulle kunna höra om mannen skulle gå ut i korridoren.
En anmälan om händelsen skickades då in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, av en annan anhörig till mannen.
”Avskärmades"
”Det är hemskt att föreställa sig den ångest och lidande han måste ha känt och upplevt i en obekant miljö när han under natten letat efter sin fru i korridoren. Att då personalen tog beslutet att istället för att lindra hans ångest och erbjuda trygghet avskärma honom på rummet med stängd dörr och stol utanför är inte något som vi upplever förenligt med god och säker vård och omsorg. Hur skulle man kunna påkalla hjälp?”, skriver den anhöriga i anmälan.
Personalen säger i ett yttrande att patienten var uppe på toaletten flera gånger under natten vilket gjorde att larmet ofta gick. Patienten ska då ha blivit irriterad när personalen kom in. Då togs rörelselarmet bort och stolen ställdes utanför som ett ljudlarm, men dörren gick enligt personalen lätt att öppna inifrån.
Riktar kritik
Verksamhetschefen är dock kritisk till stolen och menar att det var omöjligt att veta vad som hände på salen och när patienten behövde hjälp. Även patientens egen möjlighet att larma minskades.
Nu väljer IVO att rikta kritik mot personalen för brister i övervakning och tillsyn samt journaldokumentation. De riktar även kritik mot Västerbottens läns landsting för brister i egenkontrollen av det systematiska patientsäkerhetsarbetet.
”IVO bedömer att den omvårdnad och de insatser som skett nattetid inte är förenligt med god och säker vård. Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. De åtgärder som ansvariga vidtog nattetid kan förmodas öka en orolig och förvirrad patients upplevelse av otrygghet”, skriver IVO.