– Sorkåren kommer i cykler med cirka 6-7 års mellanrum. Nu har vi haft två milda år, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare vid landstinget i Västerbotten.
Rekordår 2007
Senaste sorkåret var 2014, då 118 personer drabbades i länet. Men allra värst var det rekordåret 2007, då hela 807 fall konstaterades.
Detta år kan emellertid inte sammanfattas riktigt än. Den första toppen kom mellan januari och april. Men mot slutet av sommaren och till senhösten dyker ofta ytterligare fall upp. I fjol landade länet på totalt 20 konstaterade fall. Årets siffra kan bli liknande, tror Gunilla Persson.
– Det brukar vara en stegring i samband med att stugor och förråd städas ur, och sedan när kylan kommer och sorkarna kan söka sig inomhus, säger hon.
Saker att tänka på
Landstinget uppmanar därför till en viss försiktighet. Det finns saker att tänka på för att minimera risken att smittas.
– Risken är störst när du exempelvis sopar, finns det spillning så kan den virvla upp. Det bästa är använda ett andningsskydd, ett så kallat FFP3-skydd som sluter tätt mot ansiktet, säger Gunilla Persson.
Det är bättre att använda en våt städmetod än att exempelvis sopa eller damsuga. Det är även bra att använda engångsmaterial som kastas bort när man städat klart. Man ska alltid vara noggrann med handhygienen.
Sällan allvarligt
– Det är ovanligt att det utvecklas till något allvarligare. De allra flesta tror att de bara drabbats av influensa och söker inte vård. Men i undantagsfall kan inläggning krävas, för den som drabbas av njursvikt, behöver vätskas upp eller får svåra smärtor, säger Gunilla Persson.
Risken är störst när du exempelvis sopar, finns det spillning så kan den virvla upp.