Bakgrund till beslutet är att landstinget ska minska sina kostnader under 2016, bland annat kostnader för stafettläkare. Öron- näsa -halsmottagningarna i Skellefteå och Lycksele baseras uteslutande på stafettläkare. Planerad åtgärd är att alla ny- och återbesök hos läkare ska ske vid Umeå universitetssjukhus. Effekten blir då att öron- näsa- halsmottagningarna i Lycksele och Skellefteå stängs.
Läs mer om beslutet här.
Familjen Olsen i Skellefteå har stor erfarenhet av öron- näsa- halsproblem. Sonen i familjen har opererat bort både halsmandlar och polyper. Innan de operationerna gjordes blev det många läkarbesök vid mottagningen i Skellefteå, då sonen ofta hade problem och öroninflammationer.
– När man har ett öronbarn så vill man få hjälp direkt, inte behöva åka till Umeå för att få läkarvård, säger Henrik Olsen.
Han lider själv av sömnapné och använder en mask nattetid för andningens skull. För honom fungerar det relativt bra och hans problem har minskat. Även om han nu hoppas att den värsta tiden är över för hans familj, så lider han med alla andra, inte minst barnfamiljer som han befarar kommer att drabbas hårt av beslutet.
– Det finns så många negativa kringeffekter med det här beslutet så jag ifrågasätter starkt den ekonomiska vinsten.
Han nämner miljöaspekten där patienter i Skellefteå kommer att tvingas köra tur och retur till Umeå, men även tiden.
– De som ska träffa en läkare eller göra återbesök måste ta ledigt från jobbet en hel dag. För att inte tala om olycksstatistiken med så mycket folk på vägarna i onödan.
När Henrik Olsen fick diagnosen sömnapné sköttes all logistik kring utredning och åtgärder av mottagningen vid Skellefteå lasarett.
– I Skellefteå fick jag testa om jag lider av sömnapné och det fungerade jättebra. Sedan åkte jag till Umeå där jag fick maskinen som jag andas i på nätterna.
Det han nu hoppas är att fler börjar protestera för att stoppa stängningen av mottagningen.
– Vi kan inte acceptera det här. Man borde kunna locka hit läkare på fasta tjänster, kanske genom lite högre löner. Det borde bli billigare än en nedläggning där alla patienter måste åka till Umeå för att träffa en läkare, menar han och tillägger:
– Vi ska bli 80 000 invånare här i kommunen men hur ska det gå till när de börjar lägga ner sjukvården, undrar han.
Henrik Olsen tror också att detta är ett led av många kommande och att det handlar om en nedmontering av all sjukhusverksamhet i Skellefteå.
– Jag är övertygad om att det här bara är första steget. Om några år har vi inget sjukhus i Skellefteå, säger han.
Linus Bergström är en annan Skelleftebo som upprörs över beslutet. Han skadade näsan i en skoterolycka och har genomgått behandlingar för det. Alla behandlingar utfördes vid Skellefteå lasarett.
– Men som det verkar bli nu, så måste man åka till Umeå för en läkarundersökning. Och om alla Skelleftebor måste åka till Umeå så blir det ju även längre väntetider där. Jag tycker det är synd att allt ska till Umeå.