Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.Vägglöss har svårt att sprida sig på egen hand och ibland följer de med oss i resväskan hem – från utlandet eller från någonstans i Sverige. Då är det bra att veta hur man gör för att undvika dem.
Ulf Skoglund, skadedjurstekniker på Anticimex kontor i Umeå, checkar sen några år noggrant av alla hotellrum innan han släpper in resten av familjen.
Och det har lönat sig.
– Det är det sista djuret jag vill ha med mig hem för jag vet hur besvärligt det är att bli av med dem, säger han.
På en semester hittadehan vägglöss på ett hotellrum i Göteborg.
– Kunskapen om vägglöss har vi inte kvar här i landet, säger han.
Att resa med hård resväska av metall eller plast är ett tips och väskan ska sen placeras så långt från sängen som möjligt. Till exempel i badkaret.
Sen gäller det att undersöka sängen och leta efter små svarta fläckar och blodfläckar.
Ett råd är att väl hemma stoppa kläder som inte ska tvättas i frysen. Men ett dygn är inte tillräckligt enligt Ulf Skoglund som pratar om en vecka i stället.
– Värme är mycket bättre. Att stoppa kläderna i en tvättpåse och så in i tumlaren med dem är mer effektivt.
Värme är mycket bättre. Att stoppa kläderna i en tvättpåse och så in i tumlaren med dem är mer effektivt.
Antalet saneringar av vägglöss ökade med 20 procent mellan 2015 och 2016 enligt Anticimex.
Att bli av med demkan vara svårt, ofta behövs mer än en insats. Numera tar Anticimex till och med hjälp av särskilda vägglushundar.
Vägglöss lever på människors blod och jobbar på natten. En del upptäcker betten snabbt men för andra kan det ta ett par veckor.
– Det kliar så förbenat. Många upplever att det kliar mer än myggbett men det finns de som inte regerar alls, säger Ulf Skoglund.
Det är ofta först på hösten, när många inser att klådan de har inte beror på mygg, som folk hör av sig. Ju snabbare, ju bättre är regeln. Får man hjälp tidigt kan det räcka med en enda sanering.