I byn Ajaur, i gränslandet mellan Lycksele och Norsjö kommuner, har Lotta Holmgren både sitt hem, sitt arbete och sitt smultronställe. Det är här som hon med en säregen teknik skapar konstverk som blir sällsynt levande.
Hennes ”målarduk” består av gamla trästycken och rötter som hon hittar vid uppdämda vattendrag.
– De kan vara smutsiga, leriga eller eldade, det är formen jag går igång på, säger Lotta.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Det är också formen som avgör vad det ska bli för motiv. Lotta har en förkärlek för rovdjur och om skepnaden är den rätta gör hon också gärna fantasidjur.
– Ibland tar det lång tid innan jag ser vad det är. Men plötsligt ser jag det bara.
Att färdigställa konstverken tar ännu längre tid. Lotta använder sig av en egenhändigt blandad färg med bland annat jordpigment och linolja. Att till exempel använda olja eller akryl är inte att tänka på, det skulle döda den levande känslan i träet.
Dessutom måste allt torka länge och varsamt.
– Hela processen tar minst ett år. De riktigt stora konstverken kan ta flera år innan de är färdiga, berättar hon.
Genom åren har Lotta varit med på en rad utställningar. Hennes konst går också att beskåda på annat håll. Bland annat har hon gjort utsmyckning på Arlanda, Lycksele och Storumans flygplatser och på ett antroposofiskt barnhem i Nederländerna.
Ett av hennes senaste uppdrag var att utsmycka Norsjös nya resecentrum som invigdes i vintras. Det resulterade bland annat i en kusligt porträttlik Torgny Lindgren uppe på väggen i väntsalen.
Lotta berättar att det var någon från Norsjö kommun som frågade författaren om han hade något emot att avbildas där.
– Han svarade ”jag hängde mycket på busstationen när jag var yngre, så nog kan jag hänga där ett tag till”, säger Lotta med ett leende.