Söker alternativ till ”fyllecell”

Tre kvällar i veckan finns medicinsk personal vid arresten i Skellefteå. Det är en del av en större satsning för att hitta säkrare alternativ än fyllecell.

Bakom lås och bom. Vården av berusade ska bli säkrare.

Bakom lås och bom. Vården av berusade ska bli säkrare.

Foto: Bakom lås och bom. Vården av berusade ska bli säkrare.

Not Found2014-11-25 19:00

Sedan början av november har psykiatrins beroendeenhet i Skellefteå ett samarbete med Skelleftepolisen för att hitta säkrare alternativ än tillnyktring i arrest. Arbetet är en del av en större regeringssatsning. Årligen omhändertas uppemot 100 000 personer enligt Lob, lagen om omhändertagande av berusade. Och årligen dör några av dessa i arresten.

– Tanken är att de som omhändertas ska få vård, frågan är hur det fungerar. Ett antal av dem som hamnar i arrest borde hamna inom vården, säger Lars Hellgren, psykiatrins beroendeenhet i Skellefteå.

Det är ingen enkel fråga, fortsätter han. För dem som omhändertas av polis finns ofta annan problematik, exempelvis ett våldsamt beteende.

– Här finns flera faktorer att ta hänsyn till, poliser är inte vårdutbildade. Förbättringar bygger på att många aktörer, vården, polisen och socialtjänsten, får en bättre kommunikation.

– Visar det sig att Lob-omhändertagna bör hamna i vården och inte i arresten, då krävs fler vårdplatser. Det är även en resursfråga, säger Lars Hellgren.

Britt-Inger Högberg är strateg på landstingsstaben. Hon berättar att det övergripande syftet är att få fram nya länsövergripande rutiner Lob.

– Men det här är även frågor som måste hanteras lokalt. Det kan finnas stora skillnader i förutsättningar för vård av berusade mellan exempelvis inlandet och kustområdet, säger hon.

Hur ser vården i länet ut i dag?

- Vi håller på med en kartläggning för tillfället. Men det ser liknande ut i hela riket, de allra flesta som omhändertas enligt LOB tillnyktrar i arrest, endast en mindre del på sjukvårdsinrättning, säger Britt-Inger Högberg.

Kartläggningen beräknas vara klar till våren. Regeringssatsningen omfattar 35 miljoner kronor under tre år. Västerbottens får 1,7 miljoner 2014.

undefined
Bakom lås och bom. Vården av berusade ska bli säkrare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om