Ulla-Britt Bergström Johansson på Lions Skellefteå är ansvarig för tävlingen.
– Vi tänkte förnya oss lite grann eftersom tävlingen har fått stämpeln att vara en skönhetstävling och vill vi komma ifrån det.
Har folk hört av sig om det?
– Jo, det har kommit en del kommentarer på det genom åren, säger Ulla-Britt Bergström Johansson.
Hon säger att kandidaterna mest troligt kommer att synas på en gruppbild, men att varje enskilt bidrag kommer att vara anonymt och ha ett nummer som man får ange om man vill rösta.
– Det är ju sångrösterna man vill åt och att de kan sjunga, och det här kanske får fler att söka.
De senaste åren har de bara haft kring sju–åtta tjejer som har sökt. Sju behövs i ett komplett luciatåg.
– Många går musikgymnasiet och har svårt att få ledigt. Jag upplever att skolan har blivit tuffare med frånvaro än de varit tidigare. Det är ju oftast bara dagen före lucia och luciadagen som de har aktiviteter dagtid, annars sker ju allt annat på kvällstid.
Större kliv nästa år
Hon förtydligar att trots att det i annonsen om tävlingen står att tjejerna ska skicka in en bild på sig själv så är detta alltså inget krav.
Norrbottens-Kuriren gjorde en liknande satsning förra året och slopade bilderna på sina lucior.
– Vi hade egentligen tänkt ta ett ännu större kliv i år och ha med killar i tävlingen, för att få med fler röster i kören, men det får bli nästa år. Men Norrbottens-Kuriren hörde om min idé och kommer att göra så i år, säger Ulla-Britt Bergström Johansson.
Under oktober ligger annonsen ute och i november ska sju tjejer väljas ut. I december får de göra flera uppträdanden som avslutas med luciakröning i Landskyrkan på luciadagen.
– De får ju en jättefin skolning av musiklärare och sångpedagoger. Bland annat får de lära sig sjunga i stämmor, så det är ju värdefullt.