– Det var en oroväckande syn. Visst har jag sett några svampangripna fiskar tidigare, men inget i den här omfattningen. Nu undrar jag vad det är, säger han.
Det rör sig om laxar och öringar, alltifrån små till riktigt stora på uppemot femton kilo. Dan såg dem i en vik av Skellefteälven i närheten av Scharins.
– Jag la ut mina bilder på en facebooksida för sportfiskare, och det visade sig att många gjort liknande upptäckter. Är det här något som smittar tro, säger Dan-Anders Moaksen.
Stefan Ågren, fiskerikonsulent, kan emellertid lugna allmänheten.
– Det rör sig med största sannolikhet om ett svampangrepp, saprolegnia. Det är helt naturligt och förekommer på vilda laxar och öringar, säger han.
”Det ser otäckt ut”
Däremot tycks det vara relativt utbrett i år, vilket kan ha att göra med att fiskebeståndet är på tillväxt.
– Det ser riktigt otäckt ut, men är alltså i detta fall inte särskilt farligt. Men vi är tacksamma att allmänheten hör av sig när de ser saker de inte vet vad det är. Det går bra att ringa eller skicka bilder till länsstyrelsen, säger Stefan Ågren.
Varför drabbas fiskarna av svampangrepp?
– Enkelt beskrivet får svampen fäste i skador på fisken. När de skrapat sig, eller kanske blivit fångade och tillbakasläppta. Det är en sekundär effekt av en skada.
– Det kan även bero på att fisken drabbats av sjukdomen UDN. Fisken får då en slags bölder, som kan vara svåra att se men där svampen också får fäste.