– Det är elever som har hittat råa bitar bland de andra när vi har ställt ut det till servering, säger Gabriella Karlsson, kostchef i Skellefteå kommun.
– Det är förfärligt. Vi ska göra allt vi kan för att spåra och att det inte händer igen. Vi har fått en felaktig produkt som vi absolut måste få stoppad.
Risk för campylobakter
Enligt Gabriella Karlsson finns det en smittorisk med att blanda grillad kyckling med rå.
– Det finns alltid en risk för campylobakter, säger hon.
Enligt kommunen har salladskycklingen serverats på Björnåkersskolan och Ursviksskolan i Skellefteå kommun.
– Vi har gått ut internt och sagt att använd inte den här produkten, säger Gabriella Karlsson.
Ingen återkallelse
Kommunen kontaktade direkt Martin & Servera som är den grossist som levererat salladskycklingen till skolköken.
Trots det har man inte fått något besked om återkallelse vare sig från dem eller från Kronfågel.
Salladskycklingen är enligt uppgift tillverkad av kyckling som är uppfödd och slaktad i Sverige.
Förädlat i Danmark
Det ska sedan ha varit ett företag i Danmark som förädlat kycklingen genom att grilla den och blanda i sallad.
Kronfågel har bekräftat uppgifterna om inblandningen av rå kyckling. Det handlar om en stor mängd produkt som nu berörs.
”Jag har inga exakta uppgifter men cirka 9 ton via storhushållsgrossister som Martin Servera med flera, skriver Magnus Lagergren”, vd på Kronfågel, i ett mejl till Norran.
Anmält till Livsmedelsverket
Skellefteå kommun meddelar att man anmält händelsen till Livsmedelsverket och informerat smittskyddet i Västerbotten.
– Smittskydd i Västerbotten är informerade. Men vi har hittills inte fått höra att någon blivit sjuk, säger Emil Arvidsson, livsmedelsinspektör på Skellefteå kommun.
Norran har sökt Martin & Servera.
Håkan Frisell
Förtydligande:Kronfågel har meddelat Norran att partiet med den råa kycklingen återtogs från marknaden torsdagen den 14 september