Skelleftekock utsedd till Årets Viltkock

Emil Lindfors, till vardags köksmästare på Bryggargatan i Skellefteå, har vunnit tävlingen Årets Viltkock. I finalen besegrade han Björn Olfenius från Färna Herrgård.

Emil Lindfors. Foto: Privat

Emil Lindfors. Foto: Privat

Foto: Norran

Not Found2019-02-02 21:52
Emil Lindfors. Foto: Privat
Emil Lindfors. Foto: Privat

23-årige Emil Lindfors har jobbat som kock sedan han var 16 år, varav de senaste fem åren på Bryggargatan.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Det känns jättebra. Det har varit väldigt spännande, säger han till Norran.

Han fick laga en rätt efter recept under dagen på lördag och sedan en rätt utifrån en råvarukorg på kvällen.

– Jag var mer nervös på dagen än på kvällen, för på kvällen visste jag hur det fungerade.

Utifrån råvarukorgen lagade han på lördagskvällen en rätt bestående av dovhjort som huvudråvara med rostade morötter och brynt smör, en puré på persiljerot och rotselleri, inlagda svarta vinbär och en sås på rödvin och märgben.

– Vi fick veta två veckor innan vad korgen skulle innehålla så vi hade tid till både planering och tillagning, säger Emil Lindfors.

Tar du med dig något från tävlingen till ditt jobb på Bryggargatan?

– Eftersom att de precis hade dragit igång tävlingen igen efter ett uppehåll på nästan tio år så fick vi snacka med domarna och veta vad vi ska tänka på nästa gång vi ska tävla och bra tips på vad vi kan göra bättre i matlagningen, det var bra.

Tävlingen var Emils första matlagningstävling någonsin.

– Jag tycker att den var ett bra initiativ. Viltkött är ett modernt sätt att äta kött på. Djuren har ett bra liv och sedan skjuts de med ett skott och det är över. Jämfört med djur inom industrin som trängs och mår dåligt.

Motiveringen till varför Emil Lindfors vann, enligt juryn och dess ordförande Gert Klötzke: ”(Han) presenterade en elegant nordisk viltkött, tydlig uppläggning vilken gav en visuell smakupplevelse som följdes upp av utsökt balanserade smaker”.

Emils rätt med dovhjort som huvudråvara, tillsammans med rostade morötter och brynt smör, en puré på persiljerot och rotselleri, inlagda svarta vinbär och en sås på rödvin och märgben. Foto: Privat
Emils rätt med dovhjort som huvudråvara, tillsammans med rostade morötter och brynt smör, en puré på persiljerot och rotselleri, inlagda svarta vinbär och en sås på rödvin och märgben. Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om