Skellefteås syn på flyktingar uppmärksammas i tysk tv

Annorlunda syn på flyktingar. Tysklands största public service-kanal Das Erste, ARD, visade på söndagen ett långt reportage om flyktingmottagandet i Skellefteå.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Not Found2015-09-07 21:55

Tyskland är ett av de europeiska länderna som påverkas mest av flyktingkatastrofen som just nu pågår i Europa, vilket få som följt nyhetsrapporteringen under de senaste veckorna undgått.

Landet väntas ta emot 800 000 flyktingar – bara under 2015. Flyktingmottagandet och integrationsåtgärder är stekheta frågor.

Landets största public service-kanal, Das Erste, är Tysklands motsvarighet till SVT1. De reste nyligen till Skellefteå för att spela in ett långt reportage om stadens flyktingmottagande.

Flyktingar "värvas"

Nyhetsvinklingen: Skellefteå – den svenska staden där unga flyktingar ”värvas.”

Reportern besöker flyktingbarn som fiskar vid Skellefteälven, och besöker en kille som kom till Skellefteå för tio år sedan och som fortfarande är kvar i stan. De pratar med kommuntjänstemän och socialarbetare.

"Skellefteå söker nya medborgare. Staden i norra delen av landet håller på att förlora invånare varje år och befolkningen blir äldre. Därför tar staden vara på unga flyktingar", förklarar reportern.

Befolkningsökning

Synen på flyktingar framställs som annorlunda jämfört med andra kommuner.

”Skellefteå behöver unga och förlitar sig på unga flyktingar,” berättar reportern och fortsätter:

”Det är en typisk svensk stad på landsbygden med typiska problem: unga drar till Stockholm eller Göteborg istället för att stanna. Ändå kommer Skellefteå att växa igen. I kommunhuset förlitar man sig på flyktingar. Särskilt de mycket unga, som kommer som ensamkommande flyktingbarn, kan enkelt integreras i det svenska samhället – ifall de slagit rötter här.”

Du kan titta på inslaget här. 

Fotnot: Översättningen har gjorts av Google Translate och kan innehålla vissa fel.

Staden i norra delen av landet håller på att förlora invånare varje år och befolkningen blir äldre. Därför tar staden vara på unga flyktingar.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om